НСИ разкри истината. Кой стига до голяма заплата у нас

Един от най-важните критерии

НСИ разкри истината. Кой стига до голяма заплата у нас | StandartNews.com

Хората с висше образование имат по-добра заетост, отколкото тези със средно. Освен това заплатите им са от два до три пъти по-високи. Това сочи изследване на НСИ. 

90 на всеки 100 души с висше образование са намерили професионална реализация. Със спадането на образователната степен пада и заетостта. Най-ниската заетост, може би очаквано, е тази на хората, които имат само основно образование. Висшистите вземат два до три пъти повече пари от тези с основно образование.

Създаването на менторски програми подпомага учениците да направят по-адекватен избор на университет, запознавайки ги с хора от различни бизнес среди. 17-годишната Ивет Николаева преминава подобен курс и открива страст у себе си към медиите и комуникациите. „Осъзнах, че организирането на събития е много сложно, но пък е много забавно да говориш с хора - цялостната комуникация. Мисля, че ще е нещо в тази област”, смята ученичката.

Премахването на университетските такси за студенти и бакалаври държавна поръчка се очаква да доведе до повече висшисти с високи заплати. Според част от академичната общност във висшето образование обаче мярката ще доведе до спад в интереса на студентите и по-ниско качество на преподаване.

Според председателя на синдикат „Висше образование” Лиляна Вълчева по този начин се затварят устите на студентите. „Те няма да бъдат участници в процеса и лека-полека ще изгубят интерес към образованието”, смята тя, съобщи Нова тв.

„Скоро завършили хора, които осъзнават, че имат дефицити от университета, искат да се срещнат с реални експерти, а не академични лица без практически опит”, обясни проектният мениджър на бизнес академия Кристина Димова.

Според самите студенти пък падането на такси ще вдигне конкуренцията и качеството.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай