Нови правила във входа. Кошмар за домоуправителите

Голям проблем с необитаемите жилища

Нови правила във входа. Кошмар за домоуправителите | StandartNews.com

Нови правила във входа отнеха съня на домоуправителите. Собствениците на необитаеми жилища вече трябва да плащат като съседите си таксите за входа, независимо че живеят на друг адрес. Това гласят промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), които вече са в сила.

Професионалните домоуправители са информирали клиентите си за новите положения, но частните лица, избрани от съседите да управляват входа или кооперацията, са се хванали за главите. Те нямат представа как да намерят съседите си, които имат апартамент в кооперацията или блока, но не живеят в него. Най-трудно е да се открият хората, които са купили жилище с инвестиционна цел и живеят в чужбина. Дори и домоуправителят да намери връзка с тях плащането на таксата зависи само от добрата им воля.

За необитаемите жилища е постановено разходът да е в размер на таксата за един човек месечно. Конкретният размер на таксата се гласува на събрание на етажната собственост. С парите от нея се поддържа хигиената на стълбището, техническата изправност на асансьорите, осветлението и т.н.

По данни на градоустройствени архитекти необитаемите жилища в София са 200 000, а в Пловдив – около 32 000.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Анонимен
преди 2 месеца

Тези хора, като са толкова неоткриваеми, явно не плащат и данък сгради и такса смет. С подходящи форми може да бъдат заставени да са по-отговорни към собствеността си, а ако не проявяват интерес след 2-3 години да им се отнема в полза на етажната собственост.

Откажи
BBS
преди 2 месеца

Шокиран съм, наскоро научих, че 90 процента от хората са заразени с паразити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си:----- https://shout.to/testa

Откажи