Събота,

Нови подробности за самолета нарушител Шпионски ли е?

От: СТАНДАРТ -
3418
Нови подробности за самолета нарушител Шпионски ли е?
A
A
A

Нови подробности за самолета нарушител даде военният министър Драгомир Заков. Машината през цялото време е била следена от НАТО, тя буквално се е препредавала за наблюдение на страните членки.

ВВС знаеха къде се намира самолета още преди да влезе на територията на страната. След влизането му той е следен през цялото време, каза Драгомир Заков.

„Освен самолети, имаме и противовъздушна отбрана. Тя също е част от следенето на самолети. Вчера като казах, че през целия си полет този самолет не е представлявал заплаха, това действително е така“, добави министърът.

Заков заяви още, че размерът на самолета не предполага той да направи щети на цивилни или инфраструктура.

„Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат. Когато това е така, върху него не се въздейства – той се следи. Ако има действия, които заплашват военни или цивилна инфраструктура, тогава има процедура, в която той се обявява за ренегат и има процедура за въздействие“, добави министърът на отбраната.

Той заяви, че разследването ще определи дали самолетът е бил шпионски, или не.

Над страната самолетът е преминал през тъмната част на денонощието, летял е много ниско, за да избегне бурята.

"Когато преценихме, че трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме в много тежки условия. Беше направен полет, беше направено наблюдение. Самолетът се върна в "Граф Игнатиево" преди началото на буря, изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, казвам го откровено, но си свърши работа", обясни Заков.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички