Нов суперкомпютър може да промени света

"Машината" изчислява 640 ТВ данни за милиардна от секундата

Нов суперкомпютър може да промени света | StandartNews.com

Нов суперкомпютър, който изчислява 640 ТВ за милиардна от секундата, може да промени света на технологиите, смятат създателите му от HP. "Машината" (The Machine), както са нарекли изобретението си, не е сървър, не е персонален компютър, не е телефон нито изчислително устройство, а комбинация от всички тях. Създадена е да се справя с обемите данни, които се създават и предават в "Интернет на Нещата" - концепция за мрежа, свързваща всякакви видове технологични уреди, която ще бъде изградена вбъдеще. 

"Машината" се различава от досегашните компютри по състава си - ползва клъстъри от специализирани ядра, вместо няколко общи ядра; свързана е чрез силициеви фотоници, вместо с медни жици, поради което е много по-бърза и енергийно ефективна. Резисторите са специален вид, който може да съхранява информация и след загуба на захранването. В резултат на това "Машината" е шест пъти по-мощна от сега съществуващите сървъри, докато потребява осем пъти по-малко енергия. 

На представянето на новата технология Мартин Финк от HP обяви, че "Машината" може да обработва 160 петабайта данни за 250 наносекунди. По думите му технологията не е предивдена само за суперкомпютри, а може да се внедри и в ежедневните устройства, които всички ние ползваме. Един смартфон например би могъл да има 100 терабайта памет.

Полезността на новата технология не е просто в скоростта сама по себе си. Ползвана в медицината например, лекарите биха могли за секунди да сравнят симпромите или ДНК профила на даден пациент с милиони други по целия свят, без да се наруши анонимността им, и така да се улесни диагностицирането и лечението, особено в случаи, когато навременното поставяне на диагноза и назначаване на правилно лечение би могло да бъде животоспасяващо. 

Прототипи на "Машината" се очаква да бъдат готови през 2015 г., а първите устройства, в които е интегрирана новата технология, ще се появят на пазара към 2018 г.

Вижте презентацията на новата технология на Discover 2014:

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай