Нов кошмар от Китай? Кантарджиев каза истината

Заради появилите се масови притеснения

Нов кошмар от Китай? Кантарджиев каза истината | StandartNews.com

Има ли повод за притеснение заради нов вирус, станал известен тези дни в Китай?

Още нямаме грип. Епидемичното му разпространение се забавя благодарение на топлото време. Обикновено предишните години първите случаи са били през ноември. Сега наблюдаваме забавяне, което е благоприятно. Със самолетните полети от Скандинавието и Великобритания ще го донесат до края на месеца.

Това поясни в интервю за БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести и съветник по здравните въпроси в Столичната община. Специалистът уточни, че грип А и грип Б се редуват на вълни в различните години.

"Предполагам тази година ще сме грип А. Такива са прогнозите", посочи той.

Най-вероятно не става дума за нов вирус, който причинява инфекции. Боледуват деца. Щом не боледуват възрастни, това означава, че те са били в контакт с този вирус и имат имунитет, коментира проф. Тодор Кантарджиев относно появилите се информации за огнища на пневмония сред децата в определени райони на Китай.

Експертът изрази предположение, че става дума за събиране на вируси и намален имунитет на засегнатите деца след тригодишно носене на маски и изолация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай