Неделя,

Нищят ВиК във Варна заради замърсено езеро

От: Рачо Рачев -
Нищят ВиК във Варна заради замърсено езеро
A
A
A

Комисията за енергийно и водно регулиране стартира проверка на ВиК-Варна заради скъсания водопровод, който замърси Варненското езеро. Община Варна вече има съдебни претенции към гръцката фирма, която е ремонтирала тръбата.

Вчера беше извадена част от спукания водопровод във Варненското езеро. Работата не върви толкова бързо, защото специалистите по възстановяването трябва да се съобразяват с корабния трафик и да работят в определени часове.

Кметът на община Варна Иван Портних заяви пред БНТ, че изграждането на тръбата е започнало през 2009 г. от гръцка фирма с българо-датски надзор. Пусната е в експлоатация през 2011 година, гаранционна е била до края на миналата година.

Портних потвърди, че ще се търсят права по съдебен път.

МРРБ е отпуснало средствата за аварийния ремонт.

Южното парче от тръбата вече е на сушата, предстои да бъде извадено и северното парче и да бъде снадена тръбата и вкопана под дъното на езерото.

Има предположения, че това не е правено от гръцката фирма, но това ще го установят органите, които правят проверката, каза Портних.

Работата по ремонта на тръбата ще приключи до месец, месец и половина. Има готовност и за работа през нощта.

По думите на варненския кмет има много спекулации по темата, но в годините са правени много инвестиции по отношение на опазване на водите на Черноморието, като ремонтът на голямата градска пречиствателна станция, която също се влива в езерото.

Не бива да се всява изкуствена спекулация по темата, каза още той.

"Всички органи, Басейнова дирекция, РЗИ - всички, които следят за чистотата на водите, контролират и ако има някакви отклонения от показателите, веднага ще информират. Но това е Варненското езеро, което е свързано с тежките заводи на индустрията, на пристанищата, на корабостроителните и кораборемонтни заводи, Западна промишлена зона. Фактът с рибата се случва абсолютно всяка година, но това е езерото не е морето - трябва да е ясно", каза Иван Портних.

Кметът ще поиска също да се направи проверка за всички вливания във Варненското езеро.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички