Нинова отваря вратите на БСП

Нинова отваря вратите на БСП | StandartNews.com

Първата дама лидер поема БСП в най-трудния й момент

Корнелия Нинова напусна вчера по обяд мястото си на последните редове в залата, за да се качи на трибуната и да поеме кормилото на БСП.

"Няма да ви разочаровам. Няма да ви предам. Ние всички заедно от утре ще променим БСП. Заедно всички ще я направим единна и сплотена зад лявата идея, заяви новоизбраният председател. - Заедно всички ще я направим силата, която да промени България. Ще направим България солидарна, справедлива, равноправна, суверенна държава."

49-ият конгрес не на шега стана исторически. За пръв жена застава начело на столетната партия. За пръв път действащ председател на БСП губи изборното състезание. За пръв път гласуването не става изцяло в малките часове. Победата на Нинова отчасти се дължи на слабостите в управлението на нейния конкурент. Миков настрои срещу себе си всички влиятелни кръгове в партията начело с мощните организации в София и Пловдив. В крайна сметка гласовете на двама души играчи решиха вота - отпадналите на балотажа Георги Гергов и Красимир Янков.

Нинова олицетвори жадуваната промяна в БСП. От години партията затъва електорално през 12-те години управление на Станишев. А през 2015 г. претърпя най-позорния си крах на местните избори с Миков на руля. Част от делегатите не са убедени, че Корнелия Нинова ще успее, но са сигурни, че без смяна на върха партията е обречена бързичко да глътне вода.
В представената от Нинова платформа силен акцент представлява обръщането на централата към болките на местните организации, към "малкия човек" в провинцията. "Позитано" 20 понастоящем представлява паралелна вселена на жълтите павета, където се въртят интриги и борби за власт между крупни лобита. Нинова обеща да спре традицията да се спускат парашутисти в регионалните листи, да чуе гласът на социалистите по места, както и да отдели достойна част от партийната субсидия за общинските структури.

Друг коз на новия лидер е постановката за бързо връщане на власт на БСП след предсрочни избори. Задачата звучи утопично, но без започването на действия за формиране на алтернатива, партията е обречена да остане глуха опозиция, вечно мърмореща без да предлага каквито и да било решения. В крайна сметка в зала 1 на НДК стояха десетки бивши министри, зам.-министри, кметове и съветници, които още помнят миризмата на властта. Те са наясно, че без соцпартията да излъчи приемливи кадри с ясни програми за развитие на страната, тя е обречена на стопяване.

Очевидно Миков не се справи добре с ролята на лидер на парламентарната опозиция. Отчасти заради благия си нрав, отчасти заради изхабения депутатски състав той водеше досега една обезверена и объркана армия. Докато Нинова открай време е един от главните дразнители на премиера Борисов и трън в петата на десните министри по време на парламентарния контрол.

"Ще бъдем зверска опозиция на ГЕРБ", зарече се тя. Не й липсва хъс, но обективна спънка в работата й ще бъде обстоятелството, че ще трябва да работи отново със същите червени депутати.

Много се спори дали евентуалната коалиция с АБВ за президентските избори е исторически шанс или нечувано предателство към левите идеали. Ясно беше, че с Миков начело тази врата е затворена. Нинова отваря всички врати наново и времето ще покаже дали червените ще успеят да се договорят с хората на Първанов и какво ще произтече от подобна колаборация. Вариантите са два - или братоубийствената война ще продължи и ще се провалят поотделно. Или ще извадят силна двойка, която да завладее президентството и да постави началото на ляв ренесанс.

Корнелия Нинова е наясно, че спорът се изроди до мощни компроматни битки с кръга на Миков и лявото крило на Янаки Стоилов. Всяка следваща конфронтация ще предизвика поредното разцепление на БСП. Ще й бъде трудно да овладее набралите скорост центробежни сили и ако съпартийците й заложат да самоубийствените си инстинкти, провалът на всички е гарантиран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай