Нидерландските изтребители си заминават, кой ще ги замести

Страната ни ще продължи да бъде подпомагана от съюзниците по различни начини

Нидерландските изтребители си заминават, кой ще ги замести | StandartNews.com

Приключи съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана в продължение на два месеца от Военновъздушните сили на Република България и Кралските военновъздушни сили на Нидерландия с пето поколение изтребители F-35, съобщават от Министерството на отбраната.

„Това беше нашата първа съвместна мисия с нидерландски F-35 за усилен Air Policing в българското въздушно пространство“, заяви командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев. „За нас беше удоволствие да бъдем домакини и да работим съвместно с такова високо ефективно и лесно за поддръжка военно формирование. Подготвихме пътя за бъдещи пребазирания на F-35 в България и се надявам, че това ще бъде началото на едно по-тясно приятелство и сътрудничество. Благодаря на нашите нидерландски колеги за техните усилия, професионализъм и разбиране“,  добави още бригаден генерал Русев.

„Изключително сме благодарни на българското Министерство на отбраната и особено на личния състав на авиобаза „Граф Игнатиево“  за сътрудничеството и отличното домакинство по време на пребазирането на нашите F-35“,  каза майор Винкен, командир на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия. „Благодарение на съвместната ни работа, успяхме да изпълним всичките си задачи по безопасен и ефективен начин. Заедно с българските изтребители MiG-29 Fulcrum, ние изпълнявахме мисиите по Air Policing на Източния фланг на НАТО, гарантирайки суверенитета на съюзническото въздушно пространство”, заяви още майор Винкен.

„Освен охрана на въздушното пространство, нашите F-35 изпълняваха и дейности по бдителност над България и показаха готовността си за опазване на целостта на обозначеното въздушно пространство. Изпълнявахме тренировъчни мисии, съвместно с българските MiG-29 и други съюзнически сили, пребазирани в Черноморския регион, демонстрирайки оперативна съвместимост и съгласуваност между съюзниците”, добави командирът на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия.

На въпрос на журналисти, свързан с охраната на въздушното пространство след края на участието на Нидерландските изтребители, министърът на отбраната Драгомир Заков заяви по рано днес, че „винаги ще има кой да пази българското небе, и в момента също има, в лицето на българските Военновъздушни сили“.

Заков уточни, че страната ни ще продължи да бъде подпомагана от съюзниците по различни начини, в рамките на НАТО. По думите му, в момента текат различни операции на НАТО, които включват подкрепа по охраната на българското небе, в които не се прилага стациониране на самолети на съюзниците по български летища. Сред тях е и Air Policing от дистанция, разясни Заков.

Той посочи, че продължава обсъждането на различни варианти за подсилване на охраната на българското въздушно пространство със сили и средства на съюзниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай