Ненков: Имаме идеи за облекчаване на работата на Бърза помощ

Ненков: Имаме идеи за облекчаване на работата на Бърза помощ | StandartNews.com

София. "Набелязали сме някои идеи за облекчаване на работата на Бърза помощ, колегите ми проверяват дали могат да се реализират законово", каза служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков, представяйки екипа и приоритетите в работата си.

Във вторник той се е срещнал с представители на Бърза помощ, за да си изясни ситуацията и да няма съмнения при вземането на решения. "Колегите имат практически проблеми, когато отиват в болница с пациент, екипът в болницата не го поема и не го транспортира до скенер, рентген или лаборатория, това го прави екипът на Бърза помощ", даде пример Ненков. Според него има практики в няколко такива болници, което ще бъде пресечено, предаде Дарик.

Проблем е и транспортирането на починали хора. Това са част от практиките, които трябва да се пресекат, каза министърът. Вече се водят разговори с ръководствата на болници, включително и с шефа на Александровска болница, където се намира съдебна медицина, поясни той.

Ненков заяви, че се надява да се намерят пари за увеличение на заплатите в този бранш, но заедно с това трябва да се намери и законов начин, по който това да стане факт.

Ненков поясни, че в средата на август приключва болничният на дългогодишния директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София Георги Гелев и на практика той не е отстранен, каквото беше намерението на предишния здравен министър Таня Андреева. Ненков е насрочил среща с него, както и с представители на спешните екипи, за да си изясни ситуацията преди да предприеме промени.

На въпроса до къде са стигнали проверките, свързани със случаи на уволнени директори в здравеопазването, Ненков заяви, че е необходимо време, тъй като големите болници не са леки за проверки.

Министъръ представи и заместниците си. На поста се завръща Лидия Нейчева, която беше зам.-министър наравно с Ненков в служебния кабинет на Марин Райков. Вторият здравен заместник в кабинета "Близнашки" е Любомир Бакаливанов, а главен секретар на ведомството ще бъде Лилия Иванова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай