Не пестете слънцезащитата

Не пестете слънцезащитата | StandartNews.com

Ако намажете половината от указаната доза, ще сте по-уязвими от изгаряния

Десислава Данаилова
собственик на салон Beauty house In

Слънцезащитните екрани са мощно оръжие в борбата с рака на кожата и са изключително ефективни по отношение предотвратяване на преждевременното стареене вследствие прекомерно излагане на слънце. Продуктите, съдържащи слънцезащитен фактор, определено са сред челните редици на козметиката, която се грижи и защитава нашето здраве. Ще ви запозная по- подробно с основните съображения по отношение на слънцезащитните продукти, формулировката и системата за осигуряване на защита или с други думи- анатомията на слънчевия екран. Искам да подчертая, че в световен мащаб съществува стриктна регулация касаеща всички продукти, на чийто етикет присъства SPF, което означава че има изисквания към активните съставки, доказаната им ефикасност и проведените тестове.

Продуктите, които съдържат ултравиолетов слънцезащитен филтър (UV) са предназначени да осигуряват защита срещу слънчево изгаряне и те се разделят на две основни категории. Първите са за случаите, когато умишлено се излагате на слънце за дълъг период от време. Това обикновено е свързано с плуване, спортни дейности, туризъм, по времето на които излагането на слънце е в най- интензивния период на слънцегреене между 10 и 16 часа. Често тези активности са съпроводени с потене или често влизане във вода. По тази причина съответните слънцезащитни продукти са така разработени, че да са водоустойчиви, като в състава им са включени полимерни субстанции и овлажнители, които заключват слънцезащитния филтър на кожната повърхност. Втората категория слънцезащитни продукти са подходящи за инцидентни излагания на слънце, т.е те имат други по- важни функции от слънцезащитата. Например, може да са хидратиращи, стягащи и тонизиращи, може да имат цвят, за да коригират. Те са предназначени най- вече за лице или за някои от частите на тялото, изложени на слънце през деня - деколте, ръце. Те са с по- нисък SPF, тъй като се предполага, че са предназначени за по- кратки периоди на излагане на слънце, но за тях също са в сила всички регулаторни изисквания. Тези два типа продукти изначално ползват сходни съставки с изключение на полимерите формиращи филми при първите, за да са водоустойчиви.
Продуктите, съдържащи слънцезащитен филтър са много разнообразни и това е наложено единствено, за да отговори на различните предпочитания и нужди на клиентите. Те трябва да са удобни за ползване и в елегантна опаковка. Ефективността на слънцезащитния продукт се определя в голяма степен от количеството и начина на апликация върху кожата. Ако, например, човек нанася само половината от указаната доза, SPF също ще е наполовина от посочения на етикета. Удобните опаковки могат да улеснят използването на продуктите, като например стикчета, които могат да се носят в чанта или джоб, продуктите тип спрей лесно се апликират и са много подходящи за деца. Малки опаковки на лосиони или тип пудра продукти също са подходящи за чанта или за жабката на колата, за да могат да се ползват при нужда. Ще разгледам по- подробно различните продукти.
Лосионите и кремовете са представлявали половината от категорията на слънцезащитните продукти до към 2000- 2002 г. И двете форми са смесица от вода и мазнина със слънцезащитен фактор, разтворен в двете фази. Те са типичните емулсии, които могат да бъдат описани като капчици мазнина плуващи в море от вода, затворени в стабилна матрица от съставки наричани емулсифайъри, които физически и химически поддържат в баланс мастните капчици и морето от вода. Без емулсифайърите и физическата енергия използвана, за да се формира емулсията, двете фази биха се разделили на слой мазнина върху слой вода. След като лосионът или кремът се разнесе равномерно върху кожната повърхност, водата се изпарява и се освобождава мазен филм, съдържащ активите на слънцезащитния екран, които остават върху кожата, защитавайки я.
Кремообразните продукти са по-плътната версия на лосионите, където повече масла, вакси и уплътнители са добавени, за да направят продукта по-хидратиращ. Емулсии тип вода- в - масло също са възможни. В тях сякаш капки вода плуват в океан от масло. Те са малко по- тежки за разнасяне и по- бавно засъхват, но са по- водоустойчиви. Въпреки това обаче, създават по- мазно усещане.
Няма лесен начин за прочит на етикета на слънцезащитния продукт, така че да разберете дали е емулсия тип мазнина във вода или вода в мазнина. Най-лесният тест е да пуснете капка от продукта в чаша вода и да видите дали се разтваря или формира топченца. Ако се разтваря, е емулсия тип масло във вода, ако не - е вода в масло. И двата типа емулсии са подходящи за осигуряване на добра слънчева протекция. Въпрос на предпочитания на клиента е по отношение на ниво на хидратация и протекция. Спрейовете със слънцезащитен фактор набраха популярност след средата на 2000 година и понастоящем представляват 50- 60 % от продажбите на слънцезащитни продукти. Основно представляват разтвори на алкохол съдържащ UV филтри с някои допълнителни олиа, за да се оформи филм върху кожата. Алкохолите осигуряват лесно изпаряване, както и са своеобразен разтворител, който лесно и удобно разпределя активите съдържащи слънчевия екран по повърхността на кожата при впръскване със спрея. По отношение на спрейовете съществуваха известни опасения свързани с това, да не се инхалират съставките. За да се избегнат всякакви предубеждения и евентуално недоволство, новите системи на спрейовете осигуряват размери по- малки от 10 микрона в диаметър размер, който предпазва от инхалация в белите дробове.
Стиковете със слънцезащита са много удобни за апликация на малки зони като нос, уши, около очите. Те съдържат разнообразни хидратанти, които могат да разтварят мастно- разтворимите UV филтри и особено онези, чийто частички физически блокират и отразяват ултравиолетовата радиация като цинков оксид или титаниев диоксид. Също в тях се съдържат уплътнители, вакси и полимери, които да поддържат агрегатното им състояние дори при температури над 30рС. Освен това са водоустойчиви.
Пудрите за лице със слънцезащитен фактор съдържат основно титаниев диоксид и цинков оксид, които осигуряват UV протекция заедно с хидратанти и пигменти, които осигуряват цвят и блясък. Тези продукти подпомагат изравняването на тена, тонизиране на кожата и в същото време предпазват от увреждащото въздействие на UV радиацията.
Ежедневната употреба на слънцезащитни продукти определено оказва благотворно влияние върху здравето на кожата. Създаването на безопасни слънчеви навици от ранна възраст има решаващо значение за предпазване от преждевременно фотоиндуцирано остаряване и рак на кожата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай