Не дипломата е важна, а желанието да учиш

Не дипломата е важна, а желанието да учиш | StandartNews.com

Бъдещето на видео игрите не са конзолите, нито РС, а cloud технологиите

Инвестираме до 18 месеца в обучението на кадри, казва Иван Балабанов


Иван Балабанов е изпълнителен директор на най-голямото българско студио за видео игри - Ubisoft Sofia. В компанията е от самото й създаване през 2006 г. Първончално заема позиция като 3D художник, като е самоук в занаята. После става главен художник на студиото, мениджър и накрая поема сегашния си пост. Завършил е Американския колеж в Благоевград със специалност политически науки и международни отношения и история. По-късно заминава за Англия, за да изкара докторантура по Международни отношения с насока Близкия изток. Призванието му обаче се оказва създаването на видео игри.

- Ubisoft Sofia е най-голямото българско гейм студио. На какво се дължи успехът ви и какви са най-големите трудности пред бизнеса ви у нас?


- Първоначално причините бяха около 40, в момента са около 160. Това са хората, които работят тук. Усилията, талантът и уменията на хората са основната съставка на всеки успех. На второ място е по-зрелият и осъзнат подход към процеса на правенето на игри, който има нашето студио. В България има много малко традиции в правенето на игри. На нас ни беше ясно, че имаме да извървим много дълъг път. Поради тази причина започнахме много внимателно със съвсем малки проекти - портове, съвсем малки игри за хендхелд конзоли. Стъпка по стъпка сме трупали опит, защото не е важно само какво умее човек, а колко добре е сработен екипът. Не сме стигнали до края на своя път! Целта е да бъдем ААА студио от световна класа, което работи на най-големите конзоли и по собствено IP(оригинална игра). Но най-голямата трудност е наличието на добре подготвени кадри. Има малко хора, които са с опит в правенето на игри. Обикновено, когато при нас дойде човек, който няма опит, ние инвестираме в него между 12 и 18 месеца, преди той да стане напълно производителен член на студиото. Причините за това са две. От една страна много от специалностите, необходими за създаването на една игра, не съществуват в България. От друга - за тези, за които има образование в университетите ни - то не винаги е на ниво. Да вземем за пример програмистите. Ние работим със С++ като програмен език, който е един от най-сложните. Хората не трябва да са само добри програмисти, но и добри математици. Това изисква доста усилия, за да се стигне определено ниво. В момента състоянието на софтуерната индустрия е такова, че има по-голямо търсене на кадри, отколкото предлагане. Младите хора просто нямат желание да положат необходимите усилия, защото знаят, че ще се реализират като професионалисти и с някой език, който изисква по-малко инвестиция за научаване. Това, което търсим най-много при кандидатите, е минимум от умения и потенциал и от там нататък -желанието да правят това, което правим ние. Дипломата от университет е бонус, но не е критерий, който би бил взет на сериозно, ако човекът я няма. Аз съм самоук. Нещата, които съм учил, нямат нищо общо с това, което правя, но съм положил необходимите усилия в продължение на доста време, за да достигна достатъчно високо ниво за тази индустрия.


Колкото до финансовата страна - ние сме филиал на огромна международна компания и финансирането ни идва от Ubisoft Worldwide. А по отношение на данъчните или трудовите ни практики, ние следваме закона "до запетайка".


- Възможно ли е студио, което не е дъщерно на голяма западна компания, да бъде успешно в България? Може ли да се достигне до създаването на AAA заглавия без подкрепата на голямо гейм издателство?


- Ако говорим конкретно за ААА заглавия, не само в България, но и по света - това е изключително трудно. Трябва да има много сериозен инвеститорски потенциал зад такава инициатива.

Разработването на една ААА игра се измерва в десетки милиони евро

Освен това пазарът е толкова конкурентен, че разходите, свързани с маркетинг, PR и т.н., са често в пъти повече от бюджета за разработване. В целия свят хората, достатъчно кадърни и опитни да създават ААА заглавия, са няколко хиляди. Инфраструктурата, която е необходима, е доста голяма. Дори в нашето не особено голямо студио, което е за 160 души, имаме 7 км мрежови кабели под пода. Отделно вече говорим за оборудване откъм сървъри, работни станции, софтуер и т.н. Това са много, много големи инвестиции.


Ако говорим за инди игри и игри извън ААА сегмента - дори в България това е нещо много по-постижимо. Веднага се сещам за "Strength of the sword" на Ivent Games, който е чудесен пример на успешно издадено и създадено в България заглавие. Гейм индустрията в последните години има два много големи сегмента, които от определена гледна точка са дори по-печеливши от ААА заглавията. Това са мобилните и онлайн игрите - нивото на инвестиция е много по-малко от необходимото за ААА заглавия, а възвращаемостта е огромна.


- Къде е бъдещето на гейминга - при домашните конзоли или при компютрите?

- Определено има бум в развитието на PC пазара и това е много хубаво, но конзолите все още остават като основната среда за играeне на ААА заглавия по ред причини. Бъдещето на индустрията, в кратко- и средносрочен план е по-скоро екстраполация на това, което виждаме днес. В по-дългосрочен план отговорът не е нито конзоли, нито РС, а игри, които са локирани в т.нар. cloud технологии. Изчисленията не се случват на конзолата в хола или на компютъра на бюрото, а в някой мощен дата център.
Тази - и количествена, и качествена стъпка в индустрията, ще позволи разработването на много по-големи игри. Всеки играч ще може да се възползва от изчислителна мощност, стотици хиляди, дори милиони пъти по-голяма от това, което може да има в къщи. Вече има компании, които предлагат подобни услуги. Най-големият проблем не е свързан с технологията, тя вече съществува. Проблемът е с инфраструктурата, която още не е дорасла да поддържа подобен тип услуги. Нестабилността на интернет връзката на глобално ниво трябва да бъде премахната преди това да се случи.

- Кое е по-важно - графиката, геймплейът или историята?

- Геймплеят е на първо място. Той е основният елемент, отличаващ игрите от всички други медии. Докато играеш, ти не си пасивен получател на изображение или история, а активен участник в случващото се. Не подценявам значението на графиката, историята, звука, саундтрака и анимациите, но те са компоненти, които изграждат цялото, фокусирано върху геймплея.

- Беше ли засегната гейм индустрията от финансовия крах?

- Като цяло не бяхме засегнати. Видео игрите са луксозен продукт, а не такъв от първа необходимост, необходим за оцеляването. ААА заглавията идват на по-сериозни цени от 60-70 евро за игра, но

световната криза не засегна чувствително гейм индустрията

Това показва, че интелектуалният продукт за развлекателни цели вече е намерил огромно място в живота на хората. И дори във време на икономически трудности те инвестират в тях.

- България е една от страните с най-висок процент на пиратски игри. Коя е най-добрата стратегия за борба с пиратството?

- Пиратството е глобален феномен. Целта поне на нас е да правим такива игри, за които хората да си кажат "Да, заслужава си да дам парите си за легално копие".

- Какъв съвет бихте дали на младите хора, които искат да се занимават с разработване и дизайн на видео игри?

- Бих им казал две неща. Първото е - учете! Независимо дали е университет, специализирано училище, или напълносамостоятелно. В момента има всички необходими ресурси, които човек може да си представи от образователна гледна точка, в интернет, така че хората сами бързо и лесно да се научат на това, което искат. Аз си спомням, когато сам се захванах да уча 3D през 1997-98 г., единственото нещо, което успях да намеря, беше една книга на площад Славейков. Другото нещо е - експериментирайте. Повечето игри, които излизат на пазара, особено за PC, дават възможност на хората по един или друг начин да ги модифицират и да се включат в глобалната модърска сцена. Едно време страхотни игри излязоха от направени от фенове модове. Counter Strike е най-големият пример за това. Правенето на модове е нещо, което дава много голям опит и веднага може да се направи разлика между човек, който има талант и теоритичен опит, и човек, който има талант, теоритичен опит и практика в контекста на правене на мод. Единственото, от което човек има нужда, е желание и усърдие и фокусирано учене, за да постигне това, което иска. От тук нататък - диплома или не - няма значение. Важното е какво можеш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай