Не се лъжете да купувате ваучер за петзвезден от автобусна спирка 

Около 360 лв. средно ще похарчат българите за туризъм у нас по празниците, казва проф. Румен Драганов

Не се лъжете да купувате ваучер  за петзвезден от автобусна спирка  | StandartNews.com

90 хиляди българи ще слеят коледните и новогодишните празници за ваканции, казва проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма

- Господин Драганов, за къде приготвят куфари хората за Коледа и Нова година?
- Основно за България. Очакваме общо около 540 000 пътувания, от които 110 000 ще бъдат в чужбина. От празнуващите у нас 90 000 човека ще свържат коледните и новогодишните празници.
Още от 21 декември ще започне натоварването по пътищата и ще приключи на 2 януари. Най- интензивно ще бъде в първите два дни на Нова година.
- Колко българи ще си позволят екзотични пътешествия?
- Около 3000- 3200 наши сънародници. Половината от тях ще бъдат  пак по екзотични дестинации, но свързани с посещения при близки и работещи роднини в чужбина, по дипломатически представителства, търговски кораби и други, където ще бъдат заедно. Другите ще бъдат в Централна Африка, Южна Америка и съответно - Далечния Изток, Азия. Ще има много пътувания по Тихия и Атлантическия океани.
- Какви чужденци да очакваме у  нас за посрещането на 2019-а година? 
- Около 135 000 чужденци ще дойдат у нас. Те са преди всичко от съседните страни, но ще дойдат и от Германия, Италия, Испания. Много българи имат приятели в  чужбина вече и оттам идват за празниците. Що се касае за Коледа, той е семеен празник. В голямата си част хората остават в къщи, докато Нова година е по-корпоративен празник и там вече са колеги и приятели.
-  Колко пари на човек средно ще похарчат българите за почивки за Коледа и Нова година?
- Около 316 лв. на калпак излизат средно разходите за туристически пътувания в България. Най-търсени са тридневните пакети и съответно около 136 милиона лева ще бъдат приходите от туризма в България. В чужбина средно ще се харчат по 530 лв. на турист, като сумата ще бъде 59 милиона. Съответно поскъпването на туристическите пакети е между 7 и 11% в сравнение с миналата година.
- Какъв е диапазонът на цените на храната за празниците ?
- От 35 лв. нагоре на човек. Шкембеджийницата на гарата предлага най-ниската цена. Сериозните куверти общо-взето се движат между 90 и 110 лв с включени напитки. 
- А цените на тридневните почивки, които споменахте, че се търсят?
- Те започват от порядъка от 290 лв на човек и нагоре. Средно на ден се падат около 100-110 лв. Когато е  висока цената, я се разпределя между повече хора. Примерно, вие можете да вземете една вила за 800 лв, но ако сте 20 човека, ще ви излезе по-евтино. Също и  един апартамент- може да бъде 2000 лв, но ако вътре в него спят четири или шест човека, излиза на сметка. Най-напред се изчерпват скъпите оферти.
- Оптимистични или песимистични ли са вашите очаквания за предстоящия зимен сезон?
- Положителни. Общо - взето сигналите, които дават Банско, Боровец и Пампорово, са за един ръст от 5 % на туристите. Но не можем да го кажем за целия туризъм. И при положение, че тази година имахме европредседателсво и обяснихме на всички, че то генерира повече туристи, а тази година го нямаме, определено няма да имаме по-голям брой от 2018 г. 
- Трябва ли да внимаваме да не бъдем измамени при резервация в последния момент?
- По- хубаво е да предупредим бизнеса да внимават с туристите. Не само в България, а и по света, има професионално обучени туристи, които правят изкуствени рекламации и след това си вземат парите обратно - говоря за т.нар. застрахователни измами. Така че трябва да предупредим онези добродушни хора в малките населени меса, в планините. 
А пък туристите отдавна се убедиха, че ако купят ваучер на автобусна спирка за тържествено посрещане на Новата година в петзвезден хотел за смешно ниска сума, са загубили парите, които са дали.
- Как оценявате тазгодишните оферти на нашите хотелиери и туроператори?
- Като привлекателни, тъй като тези, които са за балнео, спа и уелнес почивки, се изчерпаха до края на ноември. Съответно една част, около 8%  са запазили места от предходната година за следващата. Така ще стане и сега, тъй като са туристите са изключително доволни от там, където са прекарали почивката си. Особено ,когато става въпрос за каменни къщи за гости, малки семейни хотели, вили и там, където се предлагат балнео, спа и уелнес услуги, разбира се. Над 60% са тези, които прекарват и Коледа и Нова година, според предварители заявки. Съвсем малко са тези, които до 23 часа преди Нова година не знаят къде ще бъдат, но те пък изкарват най-щастливо. Те винаги намират някоя компания, която си е опекла вече прасето и е наточила виното.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай