Назначават 150 здравни медиатори догодина

Назначават 150 здравни медиатори догодина | StandartNews.com

София. „През следващата година ще бъдат назначени 150 здравни медиатори в 78 общини в страната". Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на Седмата национална среща по проект "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика", предаде БГНЕС.

Броят на здравните медиатори през последните години нараства, обясни той. И уточни, че през 2012 година са назначени 109 здравни медиатори в 59 общини, а за следващата година те ще са близо 150. „Здравните медиатори допринесоха за овладяване на епидемията от морбили през 2010 година", допълни Адемов.

Проектът "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика" има за цел да обедини работата на държавния, частния и неправителствения сектор, за да се подобри взаимодействието между общопрактикуващите лекари, здравните медиатори и Регионалните здравни инспекции. По този начин ще се намали детската смъртност и ще се подобри здравната информираност сред обществото.

Инициативата е част от Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020, а нейни партньори са Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерство на финансите, Националната мрежа на здравните медиатори в България, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българското сдружение по ваксинопрофилактика, пациентски организации.

„Една от целите на правителството е подобряване на обществената информираност за опазване на здравето, както и намаляване на детската смъртност", каза на Седмата национална среща на инициативата зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Увеличаване на информираността на населението за неговите здравни права е основната цел на проекта, уточни той.

„Усилията на държавата и неправителствения сектор са насочени и към подобряване на взаимодействието между общолекуващия лекар и здравния медиатор", отбеляза зам.-министърът. Той уточни, че страната ни вече отчита напредък чрез проведените дискусии и институционализирането на професията „здравен медиатор". По този начин се е подобрил достъпа на хората до медицинска помощ, особено на тези от уязвимите групи на обществото.

„Всеки опит, становище и идея, могат да бъдат от полза при решаване на проблеми на уязвимите групи на обществото в България. Чрез участниците в подобни форуми, тези хора биха могли да получават в бъдеще по-добро лечение и да придобиват по-висока здравна култура. Това би открило пътя им към по-смелите мечти", каза още Пенков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай