Най-лошо е да се стигне до пазарлъци за министри

Най-лошо е да се стигне до пазарлъци за министри | StandartNews.com

Кънчо Стойчев, социолог (Пред "Фокус")

- Г-н Стойчев, на консултациите между ГЕРБ и ДПС стана ясно, че има съвпадение по 12 приоритета, но няма да има продължение на разговорите с ДПС за съставяне на кабинет. Защо въпреки съвпаденията ГЕРБ и ДПС няма да направят коалиция?
- В обществените нагласи се е натрупало огромно напрежение по отношение на ДПС. Това е основната причина, поради която като че ли ДПС става неприемлив партньор в очите на масовото съзнание. Множество са причините - излишно е да припомняме 25-годишната история на прехода. За жалост се е получило така, тъй като с всичките си свои слабости, които е допускало и всякакви неприемливи изявления, ДПС е една изключително полезна за България партия и е важен играч на българската политическа сцена. Можем само да съжаляваме, че обстановката е такава, че не може да се стигне до такава коалиция, тъй като тогава би било възможно две партии да имат мнозинство и да се премине към режим на стабилност много по-бързо.
- Стана ясно, че ГЕРБ и БСП са постигнали съгласие по 4 основни приоритета, но не са се разбрали по други 8 теми. Очаквано ли беше неразбирателството между двете най-големи партии?
- Тук пак ще кажа за съжаление, защото най-добрият вариант в такива ситуации, е да се минава към широка коалиция. В случая не може да се реализира или е малко вероятно да се реализира такъв вариант поради това, че БСП излиза от много неуспешен, много провален макар и къс мандат. Още не е зараснала раната, а и самото БСП не си е направило равносметката. На този етап БСП не е готова да влезе в такава коалиция, независимо че теоретично това би било най-добрият вариант - двете големи партии, макар че БСП вече не е чак толкова голяма, а пък и ГЕРБ вече не е толкова голяма. За съжаление, двата варианта, които биха донесли най-бързо и в значителна степен голяма стабилност, а именно коалиция ГЕРБ-ДПС и ГЕРБ-БСП, включително и възможна теоретична коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС, което би било още по-стабилно управление, на този етап са неприложими в България поради особеностите на българското масово съзнание и настроенията в страната.
- Очаквате ли да бъде постигнат консенсус при предстоящите разговори между ГЕРБ и останалите парламентарно представени партии?
- Не може да се говори за консенсус, което значи съгласие по всички въпроси. Най-вероятно ще се стигне до вариант на правителство. За съжаление ГЕРБ отново тръгна по погрешен път - директно да преговаря за кабинет и коалиция, а не за програма и реформи. ГЕРБ би следвало да подходи по друг начин - да сложи на масата пред всички списъка с реформите, включително и списъка с най-жизненоважните и нетърпящи отлагане закони. След това с тези два списъка реформи и закони да проведе срещи на конкретна основа и да събере необходимата подкрепа по най-важните въпроси. Тази подкрепа би могла да бъде и плаваща - по едни въпроси подкрепата да е от едно място, от едни партньори, а по други - от други, но така или иначе ГЕРБ да излезе с ясна физиономия пред обществото за това какво ще се прави. Ние в момента не знаем какво ще прави ГЕРБ. Тези разговори обаче са полезни. В момента те може би изглеждат на някои като на загуба на време, защото цялата седмица ще текат едни разговори на сравнително по-ниско равнище, а не на най-високо. Но това са страшно полезни разговори, защото за пръв път от много години възстановяват диалога в страната. България има нужда от диалог. Това е кислородът в политиката. Страната има нужда не от власт, а от разумно управление. То във всички случаи трябва да бъде максимално широко подкрепяно по различните теми. Диалогът, който се води в момента, безспорно е полезен.
- Смятате ли, че ще успее да се състави ново правителство и какви са възможните варианти?
- Не смея да помисля, че няма да се състави правителство. Трудно ми е да гадая точната формула и коалиция, но това, което към днешна дата можем с по-голяма степен да твърдим, е, че в тази формула няма да бъдат пряко въвлечени БСП и ДПС. Очевидно остават останалите 5 политически сили. Най-вероятно това ще бъде сложна коалиция от всички тях или по-вероятно част от тях в обстановка, в която трудно ще се маневрира, защото има твърде много различия. Най-голямата грешка, която може да се направи за България в момента, е след седмица разговорите да потънат в спорове за министри и разпределение на министерства и отново да пропуснем да свършим най-важното, а именно реформите, реалната промяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай