Най-лошите квартали в София! Според жителите

Анкета

Най-лошите квартали в София! Според жителите | StandartNews.com

През последните пет години кварталите и населените места в Столична община са се променили в негативна посока и са станали по-лошо място за живеене, смятат 45,7% от участвалите в онлайн анкета на тема „Какво мислиш за квартала, в който живееш?“, цитирана от investor.bg. Тя е проведена през март от „Екипът на София“ сред жителите на столицата. В анкетата са взели участие 2566 души, като извадката не е представителна. Данните са събрани по метода на отзовалите се, като въпросникът е публикуван на Facebook страницата на „Екипът на София“ и споделен от партньорски организации.

Според 26,4% от анкетираните кварталите им са се променили към по-добро, а 28% не виждат промяна в развитието им.

С най-негативна оценка за развитието на своя район (квартал) през последните пет години са живущите в район Студентски. Според 63,2% от тях той става по-лошо място за живеене. Следващите райони с най-негативна оценка са районите Витоша (58%) и Лозенец (57,8%).

Районите, при които се наблюдава по-скоро промяна в посока превръщането им в по-добро място за живеене през последните пет години, според участвалите в анкетата техни жители, са Слатина (42,9%), Овча купел (39,7%) и Надежда (37,9%).

Трябва да се отбележи обаче, че делът на респондентите, които определят като положително развитието на тези райони, е твърде близък до този на респондентите, които не виждат съществена промяна или дори откриват негативни тенденции в развитието на района си, коментира социологът Йорданка Михайлова от „Екипът на София“.

Никаква промяна, нито към по-добро, нито към по-лошо, отчитат основно жители на районите Нови Искър (54,5%) и Кремиковци (40,7%).

есетте най-важни приоритета за развитието на кварталите според столичани са:

- Поддържане на чиста среда, тротоари, градинки, пейки, площадки;- Обновяване и поддържане на пътната инфраструктура;- Изграждане и поддържане в добро състояние на детски площадки, междублокови пространства, спортни игрища и паркова мрежа;- Сигурност и безопасност в квартала;- Ефективно управление на сметосъбирането;- Видими, достъпни и проследим процеси по управление на квартала;- Подобряване на качеството на въздуха;- Достъпни и привлекателни детски градини и училища;- Ограничаване на презастрояването;- Достъп и качествена база в здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай