Навалица от кандидати за кмет на Русе

Стоилов разжалван, вещае мъст за тези, които са го „сготвили”

Навалица от кандидати за кмет на Русе | StandartNews.com

Оказа се, че кметът на Русе Пламен Стоилов се превърна в проблем за ГЕРБ и така задмина дори колегата си от Пловдив, който получи от Борисов червен картон още по време на конгреса заради куп сигнали и разследвания срещу него. Тотев обаче още преди събранието си даде отвод и остави градската организация да реши кои да номинира на събранието. Стоилов, който изпадна немилост заради съмнителни свои връзки и изгуби подкрепата на централното ръководство, не само не се оттегли преди събранието, а предизвика местен бунт уж срещу новия шеф на ГЕРБ – Русе, бизнесменът Росен Даскалов, а всъщност – срещу решение на Бойко Борисов.

 

Още преди събранието, Стоилов даде да се разбере, че няма тихомълком да сдаде властта. Ежечасовите декларации от местната структура в подкрепа на кмета доведоха на събранието петима от централното ръководство на партията – Димитър Николов, Живко Тодоров, Красимир Велчев, Пламен Нунев и Цветомир Паунов. Те останали сащисани от поведението на променената походка и език на кмета, който в София се държал раболепно пред шефовете, а на сбирката си изпуснал нервите и заплашил, че ще търси мъст за всеки, който го е „сготвил” и писал доноси срещу него. Малко след събранието, Стоилов излезе и с пост в социалните мрежи, в който заяви, че макара да е получил много номинации, няма да влиза в битката за кмет, защото не чувства подкрепа на национално ниво.

За да запази влияние в общината и занапред обаче настоящият кмет извади скрит коз - предложи един от най-близките си хора - Спасимир Димитров, който е директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“. Но за негова изненада, градската организация номинира още куп кандидати. Един от най- старите членове - шефът на групата на ГЕРБ в местния парламент – собственикът на аптеки Бедрос Пехливанян., бе втори в класацията по подкрепа. Той обаче веднага издигна кандидурата на Стоян Христов - директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ в града. Трета по брой номинации се оказа депутатката от региона Светлана Ангелова, която на свой ред също припозна за поста професор Михаил Илиев от Русенския университет. Скандалите в местната организация бързо отказаха собственика на клиника в града Кирил Панайотов да участва в битката, но и той предложи своя кандидат – баскетболната легенда Филип Виденов. Новият шеф на местната структура Росен Даскалов пък добави името на директорката на професионалната гимназия за облекло „Недка Иван Лазарова“ Диана Иванова. Миналата година тя получи приза „Директор на годината”, заради добрата връзка образование-бизнес. Накрая номинация обяви и организационния секретар на ГЕРБ „Предприемачи”. Той посочи бившия апелативен прокурор на Велико Търново Огнян Басарболиев, който преди това 23 години работеше в съдебната система на Русе, стигайки до Окръжен прокурор. През октомври миналата година той изненадващо напусна системата, получи най-високия орден и влезе в частния бизнес.

 

На вчерашното събрание станаха ясни три неща - Стоилов няма да е кмет, Борисов ще трябва да избира измежду широко ветрило от представители на изпълнителната власт, образованието, частния бизнес и спорта, а бунтът в Русе се потуши толкова бързо, колкото и започна.

 

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай