Напусна ни виртуозът от Варна, пред когото Виенската филхармония се прекланяше

Рано тази сутрин, след дълго и тежко заболяване, почина Руслан Павлов

Напусна ни виртуозът от Варна, пред когото Виенската филхармония се прекланяше | StandartNews.com

България потъна в скръб. Отиде си виртуозният пианист от Варна, пред когото Виенската филхармония се прекланяше.

Рано тази сутрин, след дълго и тежко заболяване, почина Руслан Павлов. Тъжната новина съобщиха от семейството и от Държавна опера Варна. 

Той остава в паметта ни като прекрасен пианист с огромна музикална култура и човек с фини сетива за високите стойности в изкуството. Перфекционист, който вгради своя професионализъм в почти всички оперни постановки на варненска сцена от 2014 г. досега, последните сред тях - "Макбет", "Хитрата лисичка" и "Летящият холандец". 

Автор на аранжименти и съзидател на популярни проекти, като "Танго с Пиацола", "Магията на киното", "Музиката на Италия" и други. 

"Брилянтен интерпретатор на Концертите за пиано и оркестър на Сергей Рахманинов и Йоханес Брамс с Варненската филхармония. Творец с мисия, отзивчив колега и безценен приятел – такъв беше и такъв остава за нас Руслан Павлов. Опитахме се да му помогнем, но не успяхме. А той не забрави с последни сили да ни благодари... Скърбим за теб, Руслане! И нека нашата обич и почит да те придружават в светлия ти път! Съболезнования на близките!", пишат от екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна - Държавна опера Варна и ДТ "Стоян Бъчваров".

РУСЛАН ПАВЛОВ (30.01.1976, Варна – 13.12.2023, Варна) завършва с пиано СМУ "Добри Христов", НМА "Проф. Панчо Владигеров" и Висшето училище по музика и сценично изкуство във Франкфурт на Майн. Специализира при професорите Пол Ван - Нес, Оксана Яблонская, Лев Наточенни, Секейра Коста, Жермен Муние, Лазар Берман, Ирина Еделщайн, Херберт Зайдел, Бернхард Ветц. Става лауреат на 11 национални и международни конкурси, сред които двукратно на международните конкурси "Албер Русел" и "Музиката и Земята" - София и "Панчо Владигеров" - Шумен. Печели първа награда в раздел "Камерна музика" и в общонационалния конкурс за млади изпълнители "Jugend musiziert" в Германия. 

Изнася концерти със Симфоничния оркестър при НУИ "Д. Христов", Академичния симфоничен оркестър при НМА "Проф. Панчо Владигеров", филхармониите на София, Пловдив, Шумен и Варна. Концертира с рецитали в Гърция, Германия, България. В репертоара му присъстват творби на различни композитори, като подчертан афинитет изпитва към музиката на Равел, Скрябин, Брамс, Рахманинов, Прокофиев, Владигеров. 

Руслан Павлов дебютира като солист на Варненската филхармония на 16-годишна възраст, за да изгради сериозна пианистична кариера и да се завърне в родния град през 2014 г., като пианист и корепетитор на Държавна опера Варна

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Niki
преди 4 месеца

Жалко!Млад човек!Съболезнования на семейството.

Откажи