Над 717 000 деца чуха училищния звънец

За първи път в историята, учебната година започна в условия на извънредна епидемична обстановка

Над 717 000 деца чуха училищния звънец | StandartNews.com

Над 717 000 деца се връщат отново в клас. За първи път в историята, учебната година започна в условия на извънредна епидемична обстановка. Затова освен с учебници, децата прекрачиха прага на класната стая с маски и дезинфектанти в раниците си.

Надеждата на ученици, родители и учители е, че годината ще продължи присъствено. Образователният министър опроверга слуховете, че държавата има план да затвори отново училищата през октомври. При извънредна ситуация обаче системата е готова да реагира до 24 часа и да се премине към дистанционна форма на обучение.

Извънредните мерки заради пандемията обаче не успяха да помрачат празника. Денят беше много емоционален не само за тези, които за първи път влязоха в класните стаи -  силни емоции имаше и у по-големите ученици, които реално не бяха стъпвали в училище още от март.

Така денят премина толкова тържествено, колкото сме свикнали да го виждаме всяка година - макар и с по-малко деца, учители и родители. И празненство, само за част от класовете.

Различно е и за родителите - изпращат първокласник между вълнението и тревогата. „Много деца ще бъдат в класа, но се надявам да се спазват всички мерки. Вече доста време сме в период на пандемия, така че тя е запозната постоянно да си мие ръцете”, коментира  Таня Бакалска.

Едно обаче си остана същото - и днес училищата бяха пъстри и шумни. А присъстващите деца дойдоха с първия си научен урок - макар и не от учебниците.

„Децата трябва да осъзнават факта, че от тяхното здравословно състояние зависи и здравето на родителите им, както и на бабите и дядовците”, посочва Нели Костова - директор на 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски".

Очаквано първият учебен ден не мина и без съмненията и притесненията на родителите. „Най-вече ни безпокои носенето на маски. Маската в училищна среда според мен ще е голямо препятствие за тях, защото тази маска постоянно ще пада по земята, ще се въргаля къде ли не”, коментира Силвия Делииванова.

Добре познатият звънец постави началото на училището по невиждани досега правила - с различен старт на учебните часове за отделните класове, за да се разминат и междучасията. Влизането в класните стаи е от различни входове и коридори, за да има по-малко срещи с приятели от съседните класове и повече дистанция.

Но все пак има нещо, което винаги ще е по традиция - както всяка година на тази дата, така и сега - учителите поведоха децата през прага на училището.

В ефира на NOVA образователният министър Красимир Вълчев, коментира слуха, че от следващия месец учениците отново ще минат в дистанционна форма на обучение. Вълчев беше категоричен, че държавата няма план за затваряне на училищата.

Сценарият от края на миналата учебна година, когато децата учеха от диваните в домовете си,  няма да се повтори, категоричен е просветният министър. „Тази учебна година всички ще живеем малко или много в условия на непредвидимост, но няма планирано затваряне на училищата за много седмици или месеци.

До затваряне за седмица или две може да се стигне само при грипни епидемии. Нещо, което се случва всяка година”, каза той. И допълни: „Когато дойдат сезонните грипни вируси - ако има надвишаване на праговите стойности при тях - тогава ще се вземе решение дали за определена област или община временно да се затворят училищата. Но нямаме план за затваряне от октомври със сигурност”.

Междувременно,  продължава недоволството на родители, които са против задължителното носене на маски в междучасията. Те се събраха на протест пред образователното министерство, където демонстративно изгориха няколко маски. 

Според протестиращите в еднократните маски има полипропилен, който децата вдишват в дробовете си. Затова настояват маските да бъдат премахнати в училище, за да не вредят на децата.

По официални данни на МОН днес започна учебната година за над 717 000 ученици в цялата страна. Броят на първокласниците, които за първи път влязоха в класните стаи, е 59 000.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай