Над 700 хил. сгради у нас се нуждаят от саниране

Само 7% от домовете отговарят на изискванията за енергийна ефективност

Над 700 хил. сгради у нас се нуждаят от саниране | StandartNews.com

Едва 7% от домовете в България са енергийно ефективни, показват данни на регионалното министерство. Останалите жилища трупат все по-високи битови сметки за отопление и се рушат.

Близо 704 000 са обитаваните жилищни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена през следващите години.

Според същия анализ на регионалното ведомство, сред сградите с нужда от саниране, най-голям е броят на еднофамилните къщи - близо 650 000, блоковете са 55 000, сградите от семеен тип – 3 200, а общежитията - 500.

Към момента, едва 7% от жилищата у нас, отговарят на съвременните изисквания за енергийна ефективност. В това число попадат построените след 2010 г., както и сградите вече обновени по различните програми.

Основна пречка за санирането е фактът, че 60% от населението живее в многофамилни сгради, което при нужда от саниране, изисква съгласието на всички собственици. То, често не се дава, най-вече поради различни финансови възможности.

След изолацията и подменената дограма, блок в столичния квартал „Разсадника” вече втора година преминал в по-горен енергиен клас. Ремонтът продължил 6 месеца. Да се съберат, подготвят и предоставят всички необходими документи обаче, се оказало доста тежка задача продължила близо 5 години, обяснява домоуправителят инженер Оник Пилибоян.

Изменения в закона за етажната собственост, нисколихвени кредити за собственици с ниски доходи и най-вече - обслужване на всички документи на едно гише. Това, според домоуправителя, трябва да се случи възможно най-скоро, за да не изгубят и други като него години само в подготвяне на документация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай