Събота,

Наблюдател: Обществото ни е разтревожено

От: Редактори, снимка БНР -
A
A
A

Не виждам общ профил на протестиращите. Бунтът е нещо изключително разрушително. Слава богу в България в това отношение сме доста кротки.  Има героична представа за бунт. Случват се хора, които имат колективни проблеми и търсят решение. Ако властта не откликваше на исканията им, нямаше да седят нещата така. Това е форма на пряка демокрация, заяви пред Канал 3 социалният антрополог Харалан Александров.

"Обществото е доста разтревожено и това не е само в България. Хората се чувстват все по-изолирани и изгубени. Няма такова нещо като класов интерес, например. Има много различни групи, които трансформират гнева с искания на протестите", каза още той.

"Би могло да се направи паралел с протестите във Франция. Това, което става там обаче повече прилича на бунт. Структурата на Париж е направената така, че да не могат да се строят барикади. Много по-различна гражданска култура. България е кротка и има общество, което винаги гледа да си реши проблемите с договаряне и компромиси. Чрез социалните мрежи става възможен и отдушник. Склонни сме да ползваме властта за обвинения, затова, че например чиновникът се е държал зле с нас. Много от проблемите, намират своите решения. Например майките, започват да получават това, което искат. Комуникацията между обществото и властта е превърната в директен разговор,. Нормалното е да се ползва тази обратна връзка, в по-ниските нива на администрацията и премиерът според мен трябва да се намеси", категоричен беше Александров.

"Аз не искам смяна на системата, защото сме в демокрация и смятам, че тя функционира достатъчно добре", каза още Харалан Александров.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички