На цивилен шеф му е трудно във военното разузнаване

На цивилен шеф му е трудно във военното разузнаване | StandartNews.com

Вицеадмирал Пламен Манушев, депутат от ГЕРБ и член на Комисията по отбрана

- Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за военното разузнаване. Припомням, че държавният глава наложи вето, след като в промените на закона беше заложено, че цивилен не може да оглави служба "Военна информация", което реално не позволява на досегашния директор Йордан Бакалов да продължи да оглавява службата. Адмирал Манушев, вие на какво мнение сте?

- Аз гласувах против ветото, т.е. за оставяне на стария режим. Така бях гласувал и предния път. Това е моето дълбоко убеждение, че на тази служба начело трябва да бъде български генерал, подготвен да взема решения, учил се във военни училища и военни академии. Начело на тази служба, която е на 107 години и повече, винаги е бил военен човек и се е справял много добре. Затова и така гласувах.

- Какви бяха аргументите в полза на отхвърлянето?

- Доста хора се изказаха - и генерал Михов, и Ангел Найденов. Те бяха в защита на приетата преди теза, че може само военен да бъде. В проектозакона се допускаше да бъде и цивилен с 10-годишен стаж в сектор "Сигурност". На мен не ми харесва изобщо виждането, че като е военен човек, е ограничен във вижданията си, не може да анализира информация. Аз съм категорично против. Българският генерал, за да стане генерал, трябва да е служил поне 25 години, да е учил в академии, училища. При това той точно това нещо е учил - да анализира информация, да взема решения и това, че няма кръгозор ми звучи много, даже обидно за българския офицер и генерал.
Аз споделям това, че на повечето от службите в съюзните ни държави в НАТО шефовете са военни хора и смятам, че хора, подготвени по този начин, те разговарят на един език. Трудно е за цивилен човек да разбере какво говорят, когато се съберат тези хора. И термини, и манталитет, и отношение, и анализи са трудни. Сигурно може да се справи. Добър пример е Веско Иванов като човек, който се е справил, но той е полковник от тази служба и е минал целия му живот там. Иначе нямам нищо против господин Бакалов, може и да се справи, не знам как работи службата, нямам наблюдение персонално, но аз ви казах, че принципно гласувам за това, че трябва да е военен човек.

- Какво следва оттук нататък за промените в Закона за военното разузнаване?

- След влизането на закона в сила ще започне процедура по подбор на началника и това е работа вече на Министерството на отбраната, на началника на отбраната да предложи. Така че може да бъде назначен някой от българските генерал, който е подходящ с една или с две звезди. Може да бъде назначен и полковник, който отговаря на изискванията да бъде удостоен с висше офицерско звание, да си получи едната звезда, да оглави службата и след година или две, като реши ръководството, може да се повиши и да си дойде на нивото на службата - тя е двузвездна генералска длъжност.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай