МВР: Престъпността спада

Такава тенденция отчитат и от прокуратурата

МВР: Престъпността спада | StandartNews.com

Тенденция за трайно намаляване на престъпността през 2020 г. отчитат МВР и прокуратурата.

В съвместно изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева и главния секретар на МВР Ивайло Иванов бе съобщено, че през 2020 г. регистрираните грабежи са намалели с 15%, а разкриваемостта им се е увеличила с 6,4%.

Кражбите са намалели с 19%, а с 2% се е увеличила тяхната разкриваемост. Кражбите на коли също са намалели - с 13% и има трайна тенденция за намаляване на това престъпление.

Спадът на телефонните измами пък бележи рекордните 77% през 2020 г. Умишлените убийства също бележат спад - над 50%, а разкриваемостта им се е увеличила с над 9%. От 66 умишлени убийства през м.г. само едно не е разкрито.

„През миналата година бяхме изправени пред предизвикателството да работим в условията на пандемия и въпреки това благодарение на ефективното взаимодействие между държавните институции успяхме да отбележим сериозен спад на престъпността с цел гарантиране спокойствието и сигурността на всеки български гражданин“, посочи още Милева.

„Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези специализирани полицейски операции в малките населени места, включително защо често там са главният прокурор, министърът на вътрешните работи или главният секретар. Резултатите ясно показват защо е имало смисъл.", коментира Милева.

Ключов приоритет в работата на ПРБ и МВР продължава да бъде борбата с трафика, производството и разпространението на наркотици, заяви още Милева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай