Музи вдъхновяват заралии в нощта на изкуствата

Музи вдъхновяват заралии в нощта на изкуствата | StandartNews.com

Стара Загора. Плеяда музи станаха вдъхновителки на заралии в нощта на изкуствата, която остави жителите на града будни в петък вечер. Нощният маратон из музей, галерии, библиоетки се проведе за 8-ми пъти от началото на демократичните промени.

Покровителката на знанието Мнемозина, на историята - Клио, на танца – Терпсихора, на комедията - Талия обикаляха в разноветните си царствени роби по 4-те етажа на регионалния исторически музей и останалите обекти, следвани от куп почитатели. Всеки, който отгатне своята муза, получаваше номерче, за да участва в голямата благотворителна томбола на домакините. Въпреки че входът в музея бе платен, макар и символично – левче за възрастни и 50 стотинки за деца.

Близо 5 хиляди старозагорци са посетили постоянната експозиция и останалите отворени за посещения обекти – неолитните жилища, музея на религиите, хилендарския метох, съобщи доволна шефка на музея Светла Димитрова.

С жар и ентусиъзъм се включиха в празнична нощ и останалите култулни ипнститути – градската художетвена галерия, регионалната библиотека, Старозагорската опера, астрономическата обсерватория, частни ателиета и др. Хората обикаляха обектите, за да се насладят на всичко, което хората на изкуствота бяха приготвили специално за своите всеотдайни фенове – спектакли, концерти, демонстрации, игри и загадки за по-малките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай