Мутафчийски: Стараем се да няма зловещи неща у нас

Всичко е благодарение на мерките, които се взеха

Мутафчийски: Стараем се да няма зловещи неща у нас | StandartNews.com

В България не се случват зловещи неща, благодарение на това, което се е направило досега. В това бе категоричен генерал Венцислав Мутафчийски.

По думите на Мутафчийски в България има добри резултати и това се вижда, защото "труповете не могат да се скрият". Никой не може да избяга от статистиката, която ние лекарите най-добре разбираме. Това е един от най-важните показатели, който показва, че ние се справяме добре на този етап.

Не трябва да се допуска внушение за лигавене с мерките, заяви Мутафчийски, настоявайки да не се правят експерименти.

Той за пореден път обясни, че няма чудодейно лекарство за коронавирус и въпреки това българските лекари и специалисти се справят. Мутафчийски отново посочи, че в България се тества за инфекцията на средноевропейско ниво.

В Китай вече се отпускат мерките, но "те са два месеца преди нас в настоящата ситуация". Като пример Мутафчийски посочи САЩ, които се намират в крайно неуправляема ситуация. Целта на Оперативния щаб е да не се стига дотам

Венцислав Мутафчийски отново посочи, че когато има достатъчно данни, ограничителните мерки ще бъдат отслабени, но при следване на логика, която не застрашава от втори пик или ако има такъв, той трябва да бъде нисък.

Взети са и мерки и за финансовото осигуряване на болниците, които губят средства заради ограничението за планови операции и е гарантирано, че болниците ще останат жизнеспособни.

Той отчете и безпрецедентната мобилизацията на обществото по отношение на дарителската дейност

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай