Петък,

Мрачни данни за доходите на българите, плащането на сметки

От: Иван Ангелов -
2121
Мрачни данни за доходите на българите, плащането на сметки
A
A
A

Повече от половината (54%) от българите изпитват затруднения да плащат навреме битовите си сметки, показва изследване за ефекта от инфлацията в 13 държави, цитирано от Нова телевизия.

Заради поскъпването на живота все повече потребители у нас свиват основните си разходи и са склонни да теглят заем, за да покриват всекидневните си разходи. Само за година делът на тези, които успяват да спестяват, е намалял три пъти.

Ръстът на инфлацията бързо изпревари доходите на българите, показва проучването. Според данните едва при 35% има повишение на заплатата през последните 6 месеца, а при 65 на сто – доходите са останали непроменени. Това кара много домакинства да търсят алтернативи, за да се справят с традиционните си разходи.

Подобни трудности изпиват и домакинствата в Хърватия, Румъния и Германия. А далеч по-лесно със сметките се справят потребителите в Швеция например, показва проучването.

Инфлацията вече започна да топи и спестяванията на българите. Последните данни на БНБ показват, че най-дребните депозити в банките намаляват както като брой, така и като сума. Само за година спестяванията до 5 хил. лв. са се стопили със 71,6 млн. лв., показва статистката към декември м.г. В същото време влоговете над 1 млн. лв. се увеличават рекордно – с 206 броя за една година.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com