Моцарт с Елин Колев в "България"

Детето чудо, родено в Германия, е на 12, когато го канят в "Карнеги хол"

Моцарт с Елин Колев в "България" | StandartNews.com

Наричат го дете чудо на Европа в класическата музика. Най-четеният немски вестник "Билд" определи Елин Колев, който живее в Германия, като една от 100-те личности на бъдещето. Родните меломани с нетърпение очакват дебюта у нас на 17-годишния цигулар. На 14 май в зала "България" от 19.30 часа той ще бъде част от серията "Концертмайсторите" с оркестъра на Класик ФМ радио от "Европейския музикален фестивал". Елин ще изпълни третия цигулков концерт на Волфганг Амадеус Моцарт.

Елин Колев е роден в Цвикау, града на Роберт Шуман. Родителите му, Маргаритка и Мариян Колеви, са наши цигулари, които от 24 години живеят в Германия. Когато Елин пожелава да свири на цигулка, е само на 5. Семейството няма достатъчно пари и взeма инструмент под наем. После учредяват дарителска сметка. Едва на 8, момчето прави дебюта си с оркестър на голяма сцена. На 10 е приет по изключение в музикалната академия "Феликс Менделсон-Бартолди" в Лайпциг.

"Съпругата ми работи във филхармоничен оркестър, а аз - в театъра на Цвикау. Елин започна първо да свири мелодии на пианото, после на малка китара, на укулеле. Накрая избра цигулката. Решихме просто да опитаме, нямахме намерение да се занимаваме сериозно. Но само след около година той стигна до първия си детски концерт. Започнахме по-усилено да работим вкъщи", разказва бащата пред БНР.

Саксонската телевизия прави за Елин 30-минутен филм през 2009-а. По същото време към него интерес проявяват и немските медии.

Поводът е турнето в САЩ и концертът в прочутата "Карнеги хол" в Ню Йорк пред 5000 меломани, когато е само на 12. Тогава той свири в четири щата - 6 концерта за 10 дни. Това се случва, след като е спечелил големия приз "Най-добър млад талант" на фондация "Ибла", първа награда "Млад музикант" в Саксония и е отличник на международния конкурс за цигулари в Австрия "Йожен Изаи".

За заключителния концерт по случай 200 години от рождението на Шуман в Цвикау, на който свири Елин, пристигат световни имена. Сред тях е самият Даниел Баренбойм, който дирижира Берлинската филхармония.

Цигулката, на която свещенодейства тийнталантът, е "Лоренцо Каркаси", изработена през 1749 година. Предоставена му е от фондация "Алберт Екщайн". У нас през 2011 г. излезе дебютният му компактдиск, в който му акомпанират пианистката Милана Чернявска и прочутата Дрезденска капела под диригентството на Хелмут Брани.

Междувременно през 2010-а Елин се явява на кастинг за главната роля във филма Wunderkinder на режисьора Маркус О. Розенмюлер. Той изпреварва 400 кандидати и печели ролята на еврейското цигуларче Абраша в лентата със сюжет за Холокоста. "Играх с някои от най-известните немски актьори. Гласуваха ми доверие да запиша и цялата музика във филма", споделя младокът.

Година по-късно отново застана пред камерата като цигуларя Бронислав Хуберман в американско-израелската документална продукция за създаването на филхармонията в Тел Авив. Режисьор е номинираният за "Оскар" Йош Аронсон ("Оркестър в бягство").

Въпреки големите успехи в семейството не го приемат за вундеркинд. "Той просто е надарено дете, което има амбицията да работи върху себе си и да се изгражда. Обича да показва това, което е научил. И му доставя удоволствие. А без това не може нищо да се постигне", обяснява Колев-баща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай