Москов за болниците: Купонът свърши!

Москов за болниците: Купонът свърши! | StandartNews.com

Сменят шефовете на 3 болници

"Купонът свърши!". Не може да продължава безразборното харчене на пари от болниците, а след това държавата да покрива разходите. Това заяви на здравеопазването Петър Москов по време на блиц контрола в Комисията по здравеопазване.

По думите му за разлика от предишни години, през 2015 г. директорите на лечебните заведения имат яснота за разпределението на парите и имат спокойствието да знаят, че разполагат с гарантиран ресурс. "Когато всеки директор има пред себе си ясната финансова рамка, в която може да влезе, той ще знае как да управлява своя ресурс, а болницата ще се превърне в това, което трябва да бъде", обясни здравният министър.

Москов обяви отново, че в близките дни ще бъдат сменени ръководствата на три болници. Това са "Св. Георги" в Пловдив, "Св. Марина" във Варна и "Св. Анна" в София. Това са три от лечебните заведения, които са държали повече от 25% от авоарите си в една банка, в случая - КТБ, което е нарушение на нормативен акт на Министерството на финансите.

Загубите възлизат на около 1 милион лева, посочи министър Москов, без да уточни дали сумата е обща за трите лечебни заведения.

Той отказа да се ангажира с прогнозни срокове за смяната на ръководствата на болниците, като уточни, че има график за организиране на общите събрания на лечебните заведения, а в "Св. Георги" вече е назначен нов председател на борда на директорите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай