Москов вади Спешна помощ от гетата

Москов вади Спешна помощ от гетата | StandartNews.com

Това е дискриминация, скочи лидерът на ДРОМ Илия Илиев

Спешна помощ няма да ходи в ромските гета, ако местните лидери или полицията не гарантират сигурността на лекарите. Това обяви във Фейсбук министърът на здравеопазването Петър Москов. Веднага последва остра реакция от ромската партия ДРОМ. "Оценяваме изказването на министъра на здравеопазването като противоконституционно, дискриминационно и противоречащо на Хипократовата клетва, която е положил като лекар", каза лидерът й Илия Илиев и помоли министъра за извинение.

Повод за крайното решение на Москов беше поредното нападение над спешен екип - този път в областната болница в Перник. Инцидентът станал навръх Никулден, когато д-р Денчев бил дежурен в спешното отделение на болницата. Нападателят и негов приятел били докарани с линейка от Радомир в неадекватно състояние. Когато д-р Денчев започнал да преглежда младежа, той се обърнал и го ударил с юмрук в лицето. На място веднага била извикана полиция. Само преди няколко дни друг спешен медик беше пребит. Д-р Ирина Маринова беше нападната, когато отишла на адрес за жена с родилни болки.

"Дотук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират, когато искаш да им помогнеш, и не нападат", написа по този повод в мрежата Москов. Той добави, че занапред екипите на Бърза помощ ще посещават подобни адреси само след "постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността" или с полиция. "Какво ще кажете за побоя в пернишката болница, който са нанесли пияни младежи. За сериозните проблеми в българското здравеопазване далеч не са виновни само ромите. Няма нужда да тръгвате на война срещу тях, като ги лишавате от конституционните им права. Вместо това е необходима нова концепция и държавна политика", отговори му в открито писмо Илиев. Междувременно медици припомниха, че практиката линейките да се придружават от полицейски коли е въведена от години. На всички адреси, които са преценени като опасни, спешните екипи се следват от полиция и в момента.

226 нападения през 2014г.

Петър Москов, министър на здравеопазването

От утре навсякъде, където е имало такива инциденти, екипи на Спешна помощ ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията. Когато е възможно и както е възможно. От началото на 2014 г. нападенията над спешни екипи са 226, от тях 175 са в цигански махали. Моля не очаквайте от мен "политическа коректност" по темата."

Недопустимо е да нямат достъп

Илия Илиев, председател на ПП "ДРОМ"

Нека всеки битов, криминален или какъвто и да е случай да бъде разглеждан от органите на реда, както повелява българската конституция и българското законодателство. Но категорично отхвърляме като недопустима и противоконституционна позицията, че отделни български граждани не трябва да имат достъп до Спешна помощ. Честите проблеми между пациенти и лекари се раждат заради несвоевременно пристигане на екипите при болните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай