Москов: Актуализацията на бюджета е гаранция за финансовата стабилност

Москов: Актуализацията на бюджета е гаранция за финансовата стабилност | StandartNews.com

София. "Относно актуализацията на бюджета - 100 млн. лева допълнително се осигуряват средства с актуализацията. Това ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и сигурност в осигуряване на лечението на пациентите",  заяви здравният министър д-р Петър Москов по време на дискусиите на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, предаде "Фокус".

Министърът добави, че от тях за здравноосигурителни плащания, здравноосигурителни продукти за домашно лечение и диетични храни за специализирани медицински цели ще бъдат 25 млн. лева. За здравноосигурителни плащания за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ ще отидат 10 млн. лв.

"За лекарствена терапия при злокачествени образования отиват 15 млн. лева, а за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ 50 млн. лв.", поясни Москов.

"За стабилност на системата до следващата година ще бъдат предприети поредица от мерки, по които вече екипът на министерството работи. Част от тях ще могат да дадат ефект още в бюджета за следващата година", даде заявка министър Москов.

"Ангажимент на Министерство на здравеопазването и на кабинета е бюджетните разходи за здравеопазване за следващата година по никакъв начин да не надхвърлят това, което ще приемем за окончателна сметка за здравеопазването за 2014 година", заяви още здравният министър

"Затова МЗ в края на ноември ще внесе ясен календар за реформи и законодателни инициативи. 2015 г. ще бъде истинска трансформационна година за здравеопазването", поясни той, като изрази мнението, че е важно да има ясно мнозинство с ясна програма, което да премине през актуализацията на бюджета за 2014 и през бюджета за 2015 година.

Председателят на НЗОК Румяна Тодорова на свой ред подчерта, че е много опасно тази дейност, която е извършена, да не бъде заплатена и оставена за следващата година и посочи, че от 2010 година има спрени плащания на лечебни заведения, от които всички са завели дела. В резултат от НЗОК са заплатили цялата дейност, която е била спряна, както и лихвите за 4 години.

"Особено фирмите, на които се дължат незаплатени лекарства от страна на болниците, започнаха да правят запори, което блокира работата на доста големи лечебни заведения. Вече има няколко заплашителни писма към касата от големи търговци на едро, които казват касата да спре плащанията, докато болниците не се издължат", заяви тя.

"Нещата са доста сериозни, ако тези пари не се изчистят тази година, и ще влязат като дефицит. Мерките ще дадат ефект поне след година. Нека 15-та година започне на чисто", апелира Румяна Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай