Молят Св. Серафим да отвори Руската църква

Миряни готвят протест

Молят Св. Серафим да отвори Руската църква | StandartNews.com

Бележки с молитви до Св. Серафим да отвори Руската църква в София оставят миряни пред входа на храма, който бе затворен след експулсирането настоятеля му архимандрит Васиан, гражданин на Русия, и двама свещеници от Беларус. Това стана след доклад на ДАНС, уличаващ ги в шпионска дейност.

Миряни се организират за протест в неделния ден.

"Свети Серафиме, Дядо Владика, моли Бога за нас - грешните! Защити ни!", беше написал някой в петък вечерта на една от бележките, придружени с цветя, поставени до катинара на затворената за посетители порта на храма, предаде "Фокус".

 

Традиция от десетилетия е, точно в криптата в църквата, всеки вярващ християнин да се помоли и да остави лист хартия със съкровени свои желания до саркофага на Свети Серафим.

Направи впечатление, че духовниците от затворилия до второ нареждане на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова храм, бяха оставили празни бележки и химикалки пред оградата, които обикновено предоставят долу - в приземния етаж на храма - до мощите на Свети Серафим, където винаги е пълно с хора.

Припомняме, че в четвъртък със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" бяха наложени принудителни административни мерки "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години на един руски гражданин и на двама граждани на Беларус. Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай