Мохамед Халаф: 3000 джихадисти са с европейски паспорти

Мохамед Халаф: 3000 джихадисти са с европейски паспорти | StandartNews.com

Мохамед Халаф, политически анализатор

- САЩ и Иран започнаха безпрецедентни преговори заради новия кървав конфликт в Ирак. Как и защо седнаха на масата на преговорите САЩ и главният им враг в Близкия изток?

- Първо трябва да се обясни какво всъщност се случва в Ирак. Събитията там са резултат преди всичко на политиката, която от 4 г. води правителството на Нури ал Малики. Това е курс на маргинализиране, унижаване и отстраняване на сунитската общност от управлението на Ирак. Същевременно Малики разцепи сунитската общност с раздаване на пари, привилегии и постове за едни и нищо за други.

- Кога всъщност започна кървавата драма, която сега ескалира все повече и повече?

- От десетина месеца в иракската провинция Амбар има протести на местното население. Хората там настояват да бъдат освободени всички политически затворници сунити, несправедливо обвинени в тероризъм. Искат да имат права и да участват на национално равнище в политическите процеси в страната. Но вместо да отговори на исканията, Малики правеше само обещания и пращаше армията да ги репресира. Малики има проблеми не само със сунитите, а и с кюрдите, туркмените и другите етнически и религиозни общности в Ирак.

- Как "Ал Кайда" зад паравана на ИДИЛ успя да се намести в Ирак?

- Трябва обаче да кажа, че в бунта на сунитете вече участва не само "Ал Кайда". В него се включиха генерали на сваления президент Саддам Хюсеин, племенни вождове и сунитското население в Амбар и Мосул. Само в Мосул има 7000 генерали и други висши офицери от бившата армия на Саддам. Те бяха уволнени от правителството на Малики. В Мосул има и 100 000 войници от бившата армия на Саддам. Иззед ад Дури, който беше вицепрезидент на Саддам Хюсеин, сега ръководи част от отрядите на съпротивата.

- Значи погрешно се смята, че двигател на събитията са джихадистите от ИДИЛ?

- Тези джихадисти имат само около 1000 бойци под оръжие. На бунт са всъщност хората, които от 11 години напразно чакат да започне нормален политически процес и да настъпи справедливост за всички етнически и религиозни общности в страната.

- Какво означава САЩ и Иран да търсят заедно изход от ситуацията?

- Означава, че за първи път САЩ практически признават легитимността и ролята на Иран в региона, както и че без сътрудничество с Техеран не може да се разрешават не само проблемите в Ирак, но и в Сирия, в Либия, Йемен, Бахрейн. Техеран показва, че е готов да сътрудничи, ако американците признаят ролята му на важен регионален фактор. Проблемът на Иран през последните 30 години произтичаше именно от страха, че САЩ искат да съборят режима в страната.

- Промяната на отношението на Вашингтон към Техеран не тревожи ли арабските държави?

- Да, сега САЩ са в трудно положение във връзките си с арабските държави и особено със Саудитска Арабия и другите държави от Залива в контекста на сблъсъка между сунити и шиити в региона. Рияд се смята за лидер на сунитите в света, а Техеран на шиитите. Сега в региона наблюдаваме войни с помощници.

- По-нататък какво ще се случи?

- Иран вече се намесва директно в Ирак. В сунитските арабски държави се шири мнението, че САЩ всъщност са подарили Ирак на Иран. Иран неотдавна изпрати три батальона "Ал Кудс" от Революционната гвардия начело с генерал Касем Сюлеймани. Това е директна иранска намеса в иракския конфликт, който със сигурност ще доведе до някакъв вид ответна намеса от Саудитска Арабия, Катар и другите сунитски държави в Залива в подкрепа на сунитския бунт в Ирак. На Обама му се наложи да ходи в Рияд в края на март, за да успокоява Саудитска Арабия. Сериозни източници твърдят, че там той е обещал, че САЩ при всички обстоятелства ще гарантират сигурността на Саудитска Арабия и другите сунитски страни срещу евентуална агресия на Иран. САЩ явно считат, че диалогът с Иран ще доведе до успокояване на обстановката в целия Близък изток. Затова САЩ пристъпиха към диалог с иранския президент Хасан Роухани, който е "усмихнатото лице" на Иран. Роухани иска подобряване на отношенията със САЩ и въобще със Запада.

- Какво на първо място целят САЩ в преговорите с Иран?

- Според мен, със започналите преговори те искат да спрат намесата на Иран в Ирак и там да започне търсене на политическо решение на конфликта чрез съставяне на правителство на националното единство, което да включва и представители на участващите в бунта сунитски сили. Отстраняването на Малики от власт ще бъде път към такова решение. Племенните сунитски вождове са готови да изгонят отрочето на "Ал Кайда" ИДИЛ, ако бъде отстранен Малики.

- Острият конфликт сега няма ли да доведе до разпадане на Ирак като единна държава?

- Процесът на сепаратизъм и разпад в арабския свят е резултат на политиката от миналото, когато са били пренебрегвани правата на малцинствата в арабските държави. Границите в Близкия изток са създадени изкуствено. Сегашната ситуация е резултат именно на това. Кюрдите в Киркук са типичен пример. Но ако погледнем извън Ирак, то пред разпад са и Сирия, Либия и Йемен.

- Ирак е на второ място след Саудитска Арабия по производство на петрол. Няма ли нестабилността в страната да вдигне цените на "черното злато"?

- Цените на петрола няма да бъдат повлияни от събитията в Ирак. 80 на сто добивът на петрол е на юг в Басра, където няма сунити. А 17 на сто от добива е под контрола на кюрдските сили /пешмергите/ в Киркук, където също няма сътресения.

- Джихадистите от ИДИЛ се смятат и за опасност за Европа. Сред тях има и европейци.

- Известно е, че в тази терористична организация има над 2000-3000 бойци от европейски държави. Парламентът на Босна вече дори криминализира участието на свои граждани в джихадистки организации. България е единствената държава, която не дава информация по въпроса. Джихадистите с европейски паспорти могат безпрепятствено да се придвижват, където си поискат. Те могат да организират атентати и в страните от Европа. Проблемът се усложнява и от едно ново опасно явление. Млади мъже от християнски произход от Франция и Великобритания също се включват в джихадистките отряди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай