Млади синдикалисти засадиха чинари на Камбаните

Акцията на СТСБ беше посветена на Деня на мира

Млади синдикалисти засадиха чинари на Камбаните | StandartNews.com

В Световния ден на мира – 21 септември, който тази година е под мотото “Природата не преговаря”, Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) засади четири чинари в комплекса “Камбаните”, символ на устойчивия мир и единство на народите по света. Първи копки направиха председателят на СТСБ Екатерина Йорданова и заместник-министърът на младежта и спорта Николай Павлов.

“Вярвам, че световният мир е възможен, но за да го постигнем е нужно да се стремим и да работим всички заедно, и всеки един поотделно, осъзнато и целенасочено за него. Мирът не е даденост, ние в България сме благословени да живеем в мир вече няколко десетилетия, но и отговорността да го съхраним е огромна предвид всички заобикалящи ни предизвикателства”, заяви председателят на СТСБ Екатерина Йорданова. Според нея всеки ден хората трябва да работят за постигане на мир на всички нива - мир в себе си, мир в семейството, мир в обкръжението, в квартала, в града, в региона, в страната, на континента, по цялата Земя. Една много важна стъпка е преодоляването на отрицанието и агресията, заедно с тормоза и насилието във всички негови форми и да се превърнем в творци на добро”, каза още Йорданова.

„Разбирателството и мирът на международно ниво са теми, които осъзнаваме колко са важни, когато започнат да липсват“, заяви Николай Павлов в приветствието си към младежите от СТСБ. Той посочи също, че един от приоритетите на Мистерството на младежта и спорта и лична кауза на министър Красен Кралев е борбата с агресията сред младите хора чрез спорт и младежко включване, а от 2017 г.до днес една най-работещите програми на е насочена именно към превенция на агресията и зависимостите сред младите хора.

“Усилията на институциите в тази посока се доказаха и от работата ни по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. България беше първата страна, която постави темата за ‘младите хора, мира и сигурността’ - в резултат беше завършено първото законодателно досие в сектор “Младеж”, допълни зам.-министърът.

“Да живеем разумно в мир, единство, любов и хармония - с грижа за планетата, защото тя е една. Това е посланието на младите, което ние отправяме днес в четирите посоки на света”, заяви пред участниците съпредседателят на младежката организация на СТСБ и двигател на събитието Алина Милушева.

“Обвързвайки темата за борба с климатичните промени с тази за мира ООН поставя акцента върху двата основни приоритета на човечеството в момента, които пряко касаят неговото съществуване“, коментира тя, посочвайки борбата с климатичните промени и дургата водеща цел за мир, справедливост и силни институции.

„Вече имаме Градина на мира от рози в центъра на София, чинари на “Камбаните” - харесва ни да създаваме, а не да рушим и сме убедени, че ако всеки месец, по един час, всеки човек отдели в грижа за другия, грижа за чистотата, въздуха и водата - и нас самите, и на нашата Майка Земя ще започне да ни олеква”, допълни тя.

Инициативата на СТСБ за възраждане на монумента „Знаме на мира” в Международния парк на децата от света, известен като комплекс „Камбаните”, стартира през 2014 г. Тогава е поставена първата камбана от Младежкия комитет на СТСБ в присъствието на младежи от 117 държави. През август 2017 г. е поставена втора камбана, дарена от Австралийския моряшки синдикат (MUA).

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай