Мистерия в Атон. 30 мъртви монаси

Загубихме свят човек, живеещ в българския манастир

Мистерия в Атон. 30 мъртви монаси | StandartNews.com

Шокираща статистика публикува гръцки сайт относно броя на почиталите монаси в Света Гора. Над 30 са официално регистрираните смъртни случаи от коронавирус, като броят им расте лавинообразно.

Според Ortodoxia.info техният брой вече надхвърля дори 50.

Сред тях е един известен светогорски старец, който се славеше като голям молитвеник и чудотворец - отец Гавриил. Неговата килия се намираше близо до манастира „Кутлумуш“ и килията на великия старец Паисий.

Той е починал на 25 януари в солунска болница след кратък период на интубиране, предава Нова телевизия.

 Отец Гавриил беше наричан "мама-Гавриил" заради неговия грузински произход (на грузински език "мама" е "отец, баща"). Установява се в българския манастир след промените. Отличавал се с доброта, простодушие и нелицемерна вяра. Беше хлебарът на манастира, правеше и просфорите.

На 27 януари почина монах Алипий, на 62 години, брат на "Новия скит", който години нарлед е живял на о-в Крит заради здравословни проблеми.

Гръцките медии дават различни причини за високата смъртност.

Най-много са загубите на братството от манастира "Филотей", който е един от малките манастири на Света гора.

Там в момента боледуват повече от половината братя.

Има и обвинения към игумена  на манастира, че бавел хоспитализацията им.

Той пък се оправда, че не носи отговорност за големия брой болни в поверената му обител, както и че е имало забавяне по обективни причини на тяхното изпращане в болница.

Официално регистрираните смъртни случаи на Света гора са около 30, но към тях изданието прибавя и монасите, членове на братствата, които по различни причини са живеели в метоси в Гърция извън Атон

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай