Министерство на културата с дарение за Къщата на Йовков

Министерство на културата с дарение за Къщата на Йовков  | StandartNews.com

София. В месеца на народните будители Българският медиен съюз, Министерството на културата и Държавната агенция "Архиви" даряват копия на непоказвани документи за Къщата музей на големия български писател Йордан Йовков в родното му село Жеравна, община Котел.

Сред тях са кръщелното свидетелство на Йордан Йовков, страници от ръкописите на пиесите "Албена", "Боряна", а също и семейни снимки със съпругата му Деспина. Всички документи са част от личния архив на Йордан Йовков, който внукът му Боян Попов дари през 2012 г. на Държавна агенция "Архиви". Сред материалите са и ценната кореспонденция между Йордан Йовков и писатели, общественици и политици от онази епоха, ръкописи на негови творби, както и записки и много скици по тях. Йовков е имал навика да скицира образите, населили неговите разкази, преди да ги опише - бил е и отличен художник. Рисувал е и свои близки - например дъщеря си Елка.

На официална церемония на 9 ноември, когато се навършват 133 години от рождението на Йовков, от името на Министерство на културата, Държавна агенция "Архиви" и Български медиен съюз, министър д-р Петър Стоянович ще връчи дарението на Веселин Нягулов – главен уредник на музеите в Жеравна, и на Иван Димитров – кмет на село Жеравна. Първото публично представяне на личния архив на Йовков и тържественото връчване на дарението с ценните документи от него ще се състои 9 ноември (събота) от 12:30 часа в Художествената галерия на с. Жеравна.

С тази благородна инициатива стартира кампанията „Непознатият Йовков" на Българския медиен съюз, съвместно с Министерство на културата и Държавна агенция „Архиви", за популяризиране на творчеството и посланията на големия наш писател. По време на кампанията ще бъдат организирани изложба и открити уроци за ученици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай