Министър зае страната на държавната болница във Видин

Министър зае страната на държавната болница във Видин | StandartNews.com

Видин. Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева зае страната на държавната болница за активно лечение „Света Петка" в конфликта и с частна кардиологична клиника, която се настани под нейния покрив.

Войната на двете лечебни заведения избухна след поемането на държавната болница от ново ръководство, начело с д-р Виолета Дочкова. Тя обяви, че сключените от нейния предшественик д-р Цветан Василев договори са неизгодни и ще я доведат до фалит и ги анулира. Частната пък даде за това държавната на съд с иск за 2,5 млн. лв.

Двете болници да се разберат помежду си и да сключат взаимоизгодни договори и за двете, каза министърът при неотдавнашното си посещение във Видин. До тогава частната клиника не може да отговори на условията за лиценз и няма да го получи. Ако това не стане, то ще открием кардиоинванзивно отделение в държавната болница.

Д-р Андреева съобщи, че подобни проблеми с неизгодни договори съществуват и между държавните и частните клиники и във Велико Търново, Шумен и Ямбол. Във Велико Търново двете се съдят в момента.

Д-р Дочкова защити държавната болница, чиито лекари трябва да обслужват пациентите на частната кардиология при нужда. За това обаче ще получават жълти стотинки. Обратната помощ – от частната за пациентите на държавната, е договорена на многократно по-висока цена.

Договорилият тези фалиращи държавното заведение услуги д-р Цветан Василев вече е административен директор на частната клиника.

След защитата на държавната болница представител на Българския кардиологичен институт – проф. Тони Веков, разпространи отворено писмо до институции и медии, в което поставя ултиматум - ако до 27 март частната не получи лиценз, ще бъде заведен втори иск срещу държавната болница във Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай