Министър Стоянович изгледа "Тоска" на открито

Министър Стоянович изгледа "Тоска" на открито | StandartNews.com

Велико Търново. Трапезица, църквата "Свети Георги" в Арбанаси и римският резерват Никополис ад Иструм ще бъдат прехвърлени за стопанисване на общината във Велико Търново, съобщи министърът на културата Петър Стоянович на историческият хълм Царевец. Културното ведомство ще направи всичко възможно това да се случи в максимално кратък срок.

До пролетта на Трапезица ще приключи и проектът за изграждане на туристическа инфраструктура и фуникулярът-зъбчата железница ще бъде готов и обектът ще може да посреща туристи за следващият сезон, каза Даниел Панов.

Министърът обаче, съобщи, че за тази години няма предвидени средства за реставрация и консервация на хълма Трапезица, финансиране можело да има едва през следващия бюджетен период. През почивните дни и в понеделник, когато предстои актуализация на бюджета министърът щял да разговарям с Пламен Орешарски за допълнителни средства в областта на културата.

Петър Стоянович бе един от хилядите зрители които изгледаха оперния спектакъл „Тоска" от Пучини, с който бе открит летният фестивал на Царевец „Сцена на вековете".

"Особено съм въодушевен, тъй като присъствам за първи път на оперния фестивал, който се провежда под открито небе в историческата крепост. Голяма заслуга за възстановяването на оперните спектакли на Царевец имат великотърновският кмет Даниел Панов и директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов", каза Стоянович.

Преди да се качи до Патриаршията, която служи за естествен декор на представленията, министърът разгледа Мултимедийния посетителски център във Велико Търново, с восъчните фигури на цар Калоян и боляри от Второто българско царство. "Като историк съм изключително впечатлен и смятам, че това е един прекрасен пример за културен туризъм", каза Стоянович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай