Мерудии от магерницата: Рецепти за Сирни Заговезни от Гигинския манастир

Ястията се приготвят с любов и молитва

Мерудии от магерницата: Рецепти за Сирни Заговезни от Гигинския манастир | StandartNews.com
  • Ястията се приготвят с любов и молитва

Всеки човек до живот помни ястията, приготвени от неговата майка. Така е, защото майката е готвила за своето дете с много любов. С много любов се приготвя и храната в манастирите от монаха, поел послушанието на магер. В ястията магерът влага любовта си към Бога и любовта към ближния. В готвенето той има над себе си и Божията благодат, защото съчетава кулинарните занимания с постоянна молитва. Понякога сеслучва с приготвянето на храната да се натовари някой, който никога не е правил ядене за друг, но за своя изненада с Божията помощ ястията му се харесват на всички.

Особено е мястото, особено е и времето, в които се приготвя манастирската храна. Често и продуктите, които се използват, са произведени от монасите. В повечето манастири не се употребява никакво месо, но пък то е заместено с риба. А повечето от половината дни през годината монахът е в пост, т. е. храни се само с храна от растителен произход, защото светата Църква е отредила освен през четирите големи пости – Великденски, Рождественски, Богородични и Петрови, да се пости и в сряда и петък, а в много манастири – и в понеделник.

Обичайно манастирската храна е проста, приготвена по опростени рецепти. Само по празниците се правят повече блюда и трапезата е по-богата.

Обичайно монасите се събират на обща трапеза, която е част от богослужебния цикъл. Те се хранят два пъти на ден, след сутрешната и след вечерната служба. Направо от храма те влизат в трапезарията, където храната вече е сервирана. Ханенето започва и завършва с молитва. Докато братята ядат, един от тях чете от амвон поучителни слова - обикновено житието на светеца, който се почита в този ден.

Времето за храна е ограничено, обикновено десетина или петнадесет минути. След това игуменът удря звънеца, всички стават и се чете благодарствена молитва. След храна през деня всеки се заема с послушанието си, а вечер се прибира в килията си.

Намираме се в навечерието на празника Сирни Заговезни. Това е т. нар. Прощална неделя, след която започва Великият пост. В народния календар за този ден се е утвърдила традиция на трапезата за последно преди идните седем седмици да има храна с животински произход – мляко сирене, яйца. Прието е да има баница, бяла халва с ядки. В манастирите тази традиция не е задължителна, но все пак това са няколко рецепти от манастирската кухня.

 

Салата от яйца, праз и маслини

Необходими продукти: 

2 стръка праз, за предпочитане замръзвал през студените дни

5 яйца 

10-15 маслини 

зехтин или олио 

оцет или лимонов сок 

сол

Приготвяне: Яйцата се сваряват до твърдо, обелват се и се оставят да изстинат.

Празът се нарязва на дребно и по желание може да бъде претрит с малко сол. Като стане готов се поставя в подходяща чиния или купа.

Към него се добавят маслините - цели или нарязани на парчета и нарязаните на кубчета яйца. Може да се добави и ситно нарязанмагданоз, а ако няма пресен, може да се използва сушен. Подправя се на вкус със сол, оцет или лимонов сок, олио или зехтин. По желание салатата може да се овкуси с горчица или майонеза.

 

Супа от трахана със сирене

Траханата е особен вид паста, подобна на италианската. Прилича на продавания в магазините у нас кус-кус. За пет порции санеобходими:

Продукти:

една чаена чаша трахана

1 литър вода

малко пакетче масло

около 250 гр. сирене.

Приготвяне: Траханата заедно с маслото се слагат в съд със студена вода и при непрекъснато разбъркване се варят на тих огън до пълно омекване.

Получената средно гъста каша се поднася с натрошено сирене. За разкош може да се приготвят отделно и крутони, като маслото се раздели на две равни части - половината се слага при варенето на траханата, а состаналата част се пържат малки кубчета хляб до зачервяване. По вкус всяка порция може да се подправи със сладък или лют червен пипер.

 

Чушки бюрек

За 5 порции чушки бюрек са необходими:

10 прясно изпечени, замразениили консервирани в буркан пиперки. Най-предпочитани са червените,защото имат специфична сладост, която се съчетава добре със солената плънка.

За плънката са необходими:

2 яйца 

250 гр. сирене, което може да сезамени с извара или със смес от сирене и извара. 

Още 2 за панировка

брашно - за предпочитане царевично или царевичен грис, галета, сол и олио (за пърженето).

Приготвяне: Чушките трябва да са добре почистени от люспите и семената.

Плънката се прави като се натрошава сиренето и се смесва с двете яйца.

Добавят се две лъжици царевичен грис и по желание може да се добавят подправки по вкус, например ситно нарязани 2-3 стръка магданоз.

Чушките може да са цели или разрязани по дължина като лист. Във всяка чушка се слага от сместа и ако е разрязана, се оформястегнато руло. След това всяка чушка се овалва в царевичния грис, към който е добавена малко сол. Другите 2 яйца се разбиват до получаване на еднородна смес. Оваляните чушки се потапят първо в разбитите яйца и след това в галета. Загрява се достатъчно олио в тиган или друг удобен съд и чушките бюрек се пържат от всички страни до получаване на приятен златист загар. Изпържените чушки се отцеждат върху домакинска хартия от излишната мазнина.

 

Баница със сирене, извара и кашкавал

За тази бърза и лесна рецепта за баница със сирене, извара и кашкавал са необходими:

един пакет готови кори ( 400 или 500 гр.) 

кофичка кисело мляко (400 гр.)

4 яйца

по 200 гр. сирене, извара и кашкавал

непълна чаена чаша олио

една чаена лъжичка сода за хляб 

половин чаена чаша царевичен грис 

Приготвяне: Ако няма извара, се използва само сиренеи обратното, но ако е само извара, трябва да се добави сол на вкус.

Плънката се приготвя като се разбъркат добре до хомогенна смес яйцата, сиренето, изварата, кашкавалът, който е нарязан на кубчета сголемината на грахово зърно или малко по-едро, киселото мляко с разбъркана в него сода за хляб, половин чаша олио и царевичният грис.

В намазнена тава се слагат 1-2 листа от корите, върху които се поръсва около един черпак от сместа и няколко капки от останалотоолио. Отгоре се слагат лист-два от корите и отново от сместа, а накрая олио. Процедурата се повтаря в тази последователност докатокорите и сместа свършат. Последният лист от корите се намазва с олио и внимателно се нарязва с остър нож на парчета, за да може след изпичане по-лесно баницата да се разреже на парчета.

Баницата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато придобие златист цвят. Със същата плънка, взависимост от корите, може да се направи вита баница или да се оформят малки банички, както е показано на снимката.

След като се извади печивото от фурната, се покрива с памучна кърпа докато изстине.

 

Грис халва

За 5 порции грис халва са необходими:

чаена чаша олио 

2 чаени чаши

грис

3 чаени чаши захар 

4 чаени чаши вода 

Приготвяне: За гарниране трябва да има канела, ванилия, настъргана кора от лимон, счукани ядки.

Грисът се запържва в загрятото олиото до златист загар. От водата и захарта се сварява сироп. По желание към него може да се добавятванилия или настъргана лимонова кора. След това постепенно и при непрекъснато бъркане се налива при гриса. Бърка се, докато се поемесиропът. Грисът се прехвърля в тава и се покрива. Оставя се така за 20 минути. След това се нарязва на парчета и може да се гарнира с канела и счукани ядки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай