Менопаузата най-често настъпва на 50 г.

Менопаузата най-често настъпва на 50 г. | StandartNews.com

Хормоналната терапия тушира изпотяването и вълните, но може да отключи рак

Цитонамазка да се прави поне до 60-годишна възраст, съветва д-р Стефан Константинов

Климактериумът у жената е съвкупност от промени в организма й, дължащи се на спирането на яйчниковата функция. Известно е, че основната роля на яйчниците е да отделят яйцеклетки. Този процес се придружава с производството на хормони, които са много важни за функционирането на организма. С годините тези процеси намаляват, а накрая спират напълно. Какво се случва тогава с организма на жената, как тя може да се почувства по-добре, опасни ли са хормоналните терапии, попитахме д-р Стефан Константинов. Той е АГ специалист в университетската болница "Майчин дом".

Настъпването на менопаузата трае няколко години и се изразява с нередовни менструации, които накрая изчезват напълно. На практика за менопауза говорим, когато жената е нямала менструация над 12 месеца. Средната възраст за настъпването на това състояние е 50-51 г., но то се движи в широки индивидуални граници. При някои жени менопауза може да настъпи на 41 г., а при други на 57. Това най-вече зависи от генетичните фактори, като известно значение има и социално-икономическия статус.

Жени с по-висок стандарт на живот като цяло имат по-късна менопауза. Настъпването й преди 40 г. е преждевременно и обикновено е израз на някакво болестно състояние. Не е необходимо да се правят хормонални изследвания, с които по категоричен начин да се докаже намаляване на яйчниковата функция. При преждевременна менопауза обаче те са абсолютно задължителни.

Приемът на медикаменти с настъпването й не е необходим, тъй като това е естествено състояние и често протича без особени проблеми. В някои случаи обаче намаляването на хормоналните нива води до оплаквания - като появата на топли вълни, нощно изпотяване, сърцебиене, безсъние и промени в настроението. Много пъти жените започват консултации с тесни специалисти - кардиолози, невролози, психиатри - и получават множество медикаменти от съответните области, а всъщност всички оплаквания могат да бъдат решени само с някаква форма на хормоно-заместваща терапия. Трябва ясно да отбележим - приемът на хормонални таблетки през климактериума без оплаквания, само с идеята да се "запази женствеността", е отхвърлена.

Но също е редно да се каже, че хормонално-заместващото лечение е най-ефективното за повлияване на симптомите на климакса. В много случаи то възвръща изгубеното качество на живот. Освен това намалява загубата на костно вещество, което е характерно за менопаузата. Има проучвания, според които приемът на хормона естроген подобрява паметта при жени след менопаузата и

забавя намаляването на мозъчните функции

Други обаче не подкрепят наличието на подобен ефект. Данните от две големи проучвания обаче показват, че продължителната хормоно-заместваща терапия е свързана с двойно повишаване на случаите на рак на млечната жлеза. Също така и със затруднения в ранното откриване на рака. Важно е да се разбере, че става въпрос за многогодишно приемане на таблетки, при това при жени в сравнително висока възраст след менопаузата. При краткотрайно приемане - месеци до година, няма данни за подобна връзка. При това става въпрос за таблетки, съдържащи естрогенова и прогестеронова компонента.

Лекарствата само с естроген, които се предписват на жени с отстранена матка, нямат такъв ефект, дори при тях е отчетено намаляване на случаите на рак на гърдата.
Хормоналната терапия в някои случаи има и алтернатива. Приемът на калций и витамин Д може да забави загубата на костна тъкан (остеопороза). За лечение на топлите вълни също могат да се използват различни препарати. Не бива да се забравя, че достатъчното движение и физическата активност са добра превенция на остеопорозата, а често облекчават и много от симптомите на климакса. Съществуват множество вещества от растителен произход, които наподобяват по структура хормоните - фитоестрогени.

Освен топли вълни и загубата на костна тъкан, свързани с липсата на полови хормони са и сухотата във влагалището, незадържането на урина, наддаването на тегло, косопадът, увеличаването на сърдечно-съдовите проблеми. Някои заболявания като маточната миома обикновено имат обратно развитие след спиране на менструациите. Други обаче (без да са директно свързани с менопаузата) след 50-годишна възраст зачестяват - например рака на млечната жлеза, на маточното тяло, на яйчника.

За да са спокойни, жените трябва да посещават гинеколог веднъж годишно. Вземането на цитонамазка (при жени със запазена матка) трябва да се извършва до 60-годишна възраст, дори напоследък се препоръчва възрастовата граница да се вдигне, като интервалът се определя в зависимост от резултата.

На 2 г. трябва да се прави и мамография

В случай на кървене от половите органи в менопаузата трябва веднага да се търси лекарска помощ. Защото кървенето може да е симптом на рак на матката, а само специализиран преглед може да уточни каква е причината. Лекарят трябва за извърши ултразвуково изследване, с което да се измери дебелината на маточната лигавица. Ако кървенето е от матката и дебелината на лигавицата е над 3-5 мм, е необходимо да се извърши абразио (кюретаж), с което се поставя окончателната диагноза.

Нерядко жените след 40 г. стават обект на някаква оперативна намеса, като най-честата причина е миома. Обикновено се премахва матката, като в тези случаи често се прибягва до отстраняване и на яйчниците с идеята, че по този начин пациентката ще се предпази от рак. Всъщност яйчниците продължават да отделят някакво количество хормони дори години след менопаузата. Отстраняването им, особено при жени с менструации, води до тежък хормонален дефицит, като вредата от него в дългосрочен план надхвърля многократно потенциалната опасност от появата на рак. Има данни, че подобни оперативни интервенции статистически

намаляват продължителността на живота

Яйчниците трябва да бъдат отстранявани само ако са засегнати от болестен процес, ако жената е в менопауза или е носител на специфични генни мутации, които предопределят висок риск от появата на рак (случаят с Анджелина Джоли). Съвременното поведение е при операции по повод доброкачествени тумори на матката отстраняването й да се ограничи с маточните тръби, които имат отношение към появата на рака на яйчника, без ненужно да се премахва яйчникова тъкан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай