Мъжете - по-податливи на зависимост от опиати

Мъжете - по-податливи на зависимост от опиати | StandartNews.com

Мъжете се оказват по-податливи на зависимост от опиати, според отчет, публикуван на сайта на община Добрич. В града от 2009 г. в Центъра за психично здраве функционира Метадонова програма. От началото на съществуването й в нея са били записани 144 души със зависимости към опиати, като към края на миналата година пациентите са били 57 души, от които жените са само 5, а мъжете са 52-ма, сочи статистиката.

Най-много са регистрираните във възрастовата група от 30 до 34 години – 33 души, а пациентите на възраст от 25 до 29 години са 11. В групата над 40 години има само един регистриран и той е на 70 години. Всички са български граждани, с изключение на един германец, който ползва всички осигурителни права и според нормативните разпоредби може да участва в програмата.

От Центъра отчитат проведени общо 196 индивидуални и групови психотерапевтични сесии, в които са били включени 42 пациенти от програмата и 55 родители и близки. През миналата година за стационарно лечение в Центъра са били приети 45 пациенти с хероинова зависимост, които са на възраст над 18 години, като пет от тях са дами.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай