Мъж спасява трима

Мъж спасява трима | StandartNews.com

София. 47-годишен мъж от Варна подари нов шанс за живот на трима българи. Човекът е изпаднал в мозъчна смърт, а близките му са се съгласили да стане донор.

Трансплантацията на сърце вече завърши в „Св. Екатерина", каза д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации. Днес ще се извършат и две бъбречни транспланатции в „Александровска болница", уточниха оттам.

Реципиенти са 53-годишен мъж от Ботевград и младо момче от Стара Загора. Черният дроб няма да бъде присаден. Причината е, че донорът е бил от рядка кръвна група и не открихме подходящи реципиенти, обясни д-р Симеонова.

Това е втората донорска ситуация за тази година. Първата беше преди десетина дни. При нея 32-годишен мъж даде шанс за живот на трима българи. Екип от Военномедицинска академия направи чернодробна трансплатация, а в „Лозенец" бяха извършени две бъбречни.

Повече от хиляда души чакат за трансплантации на органи у нас. Това е единственият шанс животът им да продължи нормално. Най-много – 987, са пациентите, които се нуждаят от нов бъбрек, 47 са хората за чернодробна трансплантация, а 26 за сърдечна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай