Маймунската шарка настъпва. Нов случай

Какво каза Ангел Кунчев

Маймунската шарка настъпва. Нов случай | StandartNews.com

Нов случай на маймунска шарка у нас. Потвърден е трети пациент, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Преди дни бяха потвърдени два случая на мъже, които бяха хоспитализирани в столични болници. Няма изненада, по думите на Кунчев, тъй като пациентът е бил контактен на един от първите потвърдени случаи.

Този клон на вируса е доста „доброкачествен“, коментира Кунчев. Ако има нещо хубаво, то това е, че разпространение придоби западноафриканският клон на вируса, който има сравнително леко протичане и под един процент смъртност, за разлика от конгоанския, който е много по-агресивен, посочи той.

Всички лекари сме предупредили как протича заболяването, какви мерки трябва да се вземат. Начинът на предаване на заболяването е толкова труден, че изключваме предаване от човек на човек извън тясното обкръжение на болния, обясни главният държавен здравен инспектор.

Единият мъж, който преди дни беше приет в болница заради маймунска вариола, е изписан, каза още Кунчев.

На 23 юни 2022 г. от Министерството на здравеопазването съобщиха, че в страната са потвърдени два случая на зараза с маймунска вариола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай