Маймунска шарка! Идват ли ограничения за пътуване?

Това ще се случи, ако Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемия

Маймунска шарка! Идват ли ограничения за пътуване? | StandartNews.com

Още не съвзел се от Ковид-пандемията, светът е изправен пред нова заплаха: маймунската едра шарка. Европейските държави вече заговориха ваксини, които да пресекат необичайната вълна от новата зараза. А здравни експерти предупредиха, че може да се наложи въвеждането на ограничения за пътуване, ако Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемия, съобщи „Дейли Мейл“.

Днес здравните ръководители на ЕС публикуваха оценка на риска, чрез която ще посъветват държавите членки да подготвят програма за въвеждане на ваксини, за да се контролира разпространението на заразата.

Ваксина срещу маймунска едра шарка не съществува, но тази срещу дребната, предлагана до изкореняването на вируса преди повече от четири десетилетия, е 85% ефективна и срещу разпространяващата се в момента зараза.

Стратегията, известна като "кръгова ваксинация", включва поставяне на инжекции и наблюдение на всички лица в близост до заразен човек, за да се създаде буфер от имунизирани хора, които да ограничат разпространението на болестта, предаде Нова тв.

Но ваксината, наречена Imvanex и произведена от базирания в Дания производител на лекарства Bavarian Nordic, не е разрешена за употреба срещу маймунска едра шарка в Европа.

Европейската агенция по лекарствата одобри инжекцията за употреба срещу дребна шарка през 2013 г., а Американската агенция по храните и лекарствата даде зелена светлина на инжекцията за двете инфекции през 2019 г. Няма и налични данни за това колко безопасна е тя за хора с отслабен имунитет или за младежи - групите с най-висок риск от епидемията.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че на този етап няма да е "лесно решение" да се препоръча Imvanex да се разпространява сред всички близки контакти. Той заяви, че държавите трябва да извършат анализ на риска и ползите за всеки контакт, преди да решат дали да му поставят инжекция.

Imvanex съдържа модифициран ваксинален вирус, който е подобен на дребната шарка и маймунската едра шарка, но не причинява заболяване при хората. Поради сходството си с вирусите на едрата шарка, антителата, произведени срещу този вирус, осигуряват кръстосана защита.

САЩ вече се запасяват с тези ваксини, поръчали са 13 млн. ваксини на стойност 299 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай