Маските като бананите при соца

Отмяната на заповедта за задължителното носене не намали търсенето, защото у нас всичко е предпоследно

Маските като бананите при соца | StandartNews.com

Появата на маски в някоя аптека предизвиква същото вълнение сред хората, както беше при докарването на банани и портокали в показните магазини по времето на соца. Мълвата се разпространява от уста на уста, а дефицитната стока свършва за броено време. По-специалните, които са с предпазен филтър, обикновено са по 10 лева. Хората обаче са открили цаката и на наполовина по-евтините – за 5 лева, като между двата слоя поставят няколко пласта тоалетна хартия. Ето една от ползите от презапасяването! В социалните мрежи се появи и адрес на магазина, от който генерал Мутафчийски си е напазарувал маската за 3,50 лева

Набавянето на предпазното средствно върна съседската солидарност, особено след като излезе заповедта на здравния министър Кирил Ананиев те да се носят задължително и на открити, и на закрити обществени места. „Ако някой намери или разполага с шевна машина – заявявам поне една бройка. За цена не питам, защото да имаш маска е като да ядеш череши през май – значи си милионер“, пишат във Фейсбук. А всеки, който открие някъде аксесоара, купува и за роднини, и за съседи, и за приятели. Отмяната на заповедта на здравния министър 19 часа след издаването й не намали желанието на българите да се запасят с аксесоара. Защото си знаят – всичко у нас е предпоследно.

Българските търговци все още не са приложили стратегия срещу презапасяването като датските си колеги. В страната на Хамлет магазин се изхитри да усмири купувачите, като сложи ударна цена за закупуване на повече от един дефицитен продукт. Например една опаковка дезинфектант струва 40 крони (5,50 евро), а всяка следваща - 1000 крони (134 евро). В България обаче важи правилото на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай