Събота,

Люцканов пак оглави Младежкия театър

От: Администратор -
A
A
A

Който не се труди здраво и качествено в Младежкия, да му мисли - Владимир Люцканов отново оглави някогашната многострадална, а сега гонеща върха трупа. Всъщност това е явната и тайната мечта на сдържано-саркастичния мъж - да възроди славата на Младежкия от времето на родителите си, на Николай Бинев и Домна Ганева, на Димитър Буйнозов и Мирослава Стоянова, на "Амадеус" и "Еквус", на "Варвари" и "Двамата веронци"... "Не съм от най-приятните характери - строг съм и гоня целите си. За мен хората са можещи и неможещи, работещи и неработещи - всичко е в името на театъра, изкуството и публиката, която трябва да изтеглим от блатото", казва едновремешният Бате Влади.

Когато го разпознаваха по улиците и го гонеха за автографи, вършееше в "Телефеерия" и "Измислици премислици" и пееше философски текстове от сорта на "Честно се надлъгвай в този шарен свят, иначе в живота става лошо, брат!" По-късно подхвана "Умно село" за БНТ в компанията на жена си Антоанета Бачурова - представиха сума ти интелектуалци, някои от които забравени от "модерните" медии. Стана и продуцент на култовото предаване "Пътеводител на историческия стопаджия".

"За мен режисурата е свобода. Театърът е извън действителността", не крие актьорът, който поставя на родна сцена - в Театър 199, в "Сълза и смях". Но излиза пред публиката само по желание - не само защото е шеф, а и защото е чепат и никой не може да му се налага. Дори в Армията отказва образи, които не са му на кеф - още се чуди как не са го уволнили тогава. Сега обаче, вече като директор, понякога влиза в чужда кожа на пожар - когато Стефан Мавродиев се разболя, се показа вместо него като гол и черен танцьор в "Страхотни момчета".
Не се изживява като знаменитост. "България е прекалено малка, а и в нея няма достатъчно пари за "звездите", не се колебае Влади. Той се включи в доста спорния сериал "Къде е Маги?" - там с колегите си от сой спасиха безумния сценарий, но надали ще се подлъже втори път за подобен проект. Още повече че досега е отказвал и други неприлични предложения.

Люцканов, който като истински франкофон завършва столичната 9-а гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и пее най-великите парчета на Жо Дасен, се опива от арт опиума още като малък - баща му е големият режисьор Николай Люцканов, майка му е актрисата Александра Игнатиева. Приемат го във ВИТИЗ, защото си го може. Едва след това започва да се колебае - дали пък не е трябвало да избере нещо друго, дали не е трябвало да стане лекар. Така взима втората тапия - да командва актьорите. Въпреки че е връзкар по кръв и фамилия, Люцканов си отива като поп по разпределение в Пазарджик. После се озовава в Народния - до нежната революция. Най-дълго играе в Армията - от 10 ноември до 2005-а. Но и досега режисира някои от "Аскеерите" там - чувства се като в роден дом. Усвоява тънкостите на занаята дори в Рим - оттогава хваща микрофона и за канцонети, не само за шансони.
Влади е като шило, което не стои в торба. Повече от седмица не издържа без работа. Играе волейбол - като юноша дори се подвизава в "Левски".

Трудно се помирява с океана, който е между него и сина му Николай. Затова пък дъщеря му Мила се прибра в родината и даже учи актьорско майсторство, въпреки че вече има и друга тапия. Тони, съпругата на Люцканов, е особено наясно с още една черта от неговия характер - упорит като магаре. Запознават се, когато тя е на 19. В началото Тони не мисли за сериозна връзка, но само няколко месеца по-късно се женят. "Бяхме неприлично млади. Той беше изключително настоятелен, дори досаден, но в крайна сметка ме победи. Аз се предадох", спомня си тя. Обединява ги идентична житейска философия - няма нищо по-важно от семейството, няма нищо по-важно от това да печелиш пари с удоволствие. Люцканов рядко говори за дереджето на обществото, защото побеснява от нравите на някои герои на съвременна България.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички