Леви скочиха срещу НАТО в Ямбол, военният министър с реакция

Започна и подписка под надслов "Ямбол не иска бази на НАТО!"

Леви скочиха срещу НАТО в Ямбол, военният министър с реакция | StandartNews.com

За момента не съществуват планове за изграждане или развръщане на многофункционален дивизионен щаб на НАТО в или около Ямбол. Анализират се възможностите за мястото, където да бъде разположена многонационалната бойна група. Това е заявил министърът на отбраната Тодор Тагарев в писмо до областния управител Биляна Кавалджиева-Димитрова, информираха от областната администрация в Ямбол.

Военният министър обръща внимание и на ползите от разполагането на многонационалната бойна група, в съответната област, като посочва за такива - "привличане на значителни инвестиции в пътища, канализация, социална и друг вид инфраструктура, подобряването на бизнес климата, откриването на нови работни места и повишаването на доходите на живущите в региона", цитират още от писмото на министъра от областната администрация.

В Ямбол снощи граждани и представители на политически партии протестираха срещу базирането край града на многонационален дивизионен щаб на НАТО. Започна и подписка под надслов "Ямбол не иска бази на НАТО!".

Протестът беше организиран от местната структура на партийната коалиция "Левицата!". На него присъстваха и лидерите на "АБВ" и "Движение 21" от коалицията - Румен Петков и Татяна Дончева. Дойдоха и представители на местните структури на "Възраждане" и БСП.

След срещата на върха на НАТО миналия месец във Вилнюс стана ясно, че Алиансът приема три нови регионални отбранителни плана - Север, Център и Юг, съответно за Атлантика, Северна Европа и Средиземноморието и Черно море.

Веднага след началото на войната на Русия в Украйна Алиансът разположи сили за бързо реагиране от 40 000 войници по Източния фланг, като отделно от това 100 самолета и 27 кораба патрулираха ежедневно. След срещата на върха на Алианса миналия месец във Вилнюс стана ясно, че НАТО планира увеличаване на цялото това присъствие в пъти - във всички области, като жива сила, самолети, кораби.

Според одобрените сега регионални планове на защита на Алианса от Русия, каквито се правят за първи път от Студената война насам, досегашната батальонна бойна група на НАТО в България ще стане бригада, разкри премиерът Николай Денков след срещата на високо ниво на Алианса във Вилнюс. По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - от около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. На практика в бригадата има няколко батальона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай