Сряда,

Луда радост с газа. Голямо поевтиняване

От: СТАНДАРТ -
1654
Луда радост с газа. Голямо поевтиняване
A
A
A

Луда радост с цената на газа. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за май от 77.55 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на тези, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Утвърдената цена от 77.55 лв./MWh е с 21% по-ниска от цената за април. Основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление, уточниха от КЕВР.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 62.65% от потреблението на страната за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, посочва в решението си комисията.

След организиране на тръжна процедура "Булгаргаз" е сключил за май два договора с търговци от региона за доставка на втечнен природен газ. Договорите са сключени по показатели минимална доставна цена и предложен начин на плащане.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Кевр Газ Цена