Лозан Панов съди България в Страсбург

Половинката му Елисавета се възмути от въпрос как може съпругът й да не вярва в правосъдната система, а да остава шеф на ВКС

Лозан Панов съди България в Страсбург | StandartNews.com

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ще съди България в Страсбург заради глобата от 1000 лв., която му бе наложена за това, че не е подал имотна декларация пред Сметната палата. Това стана ясно от интервю на съпругата му Елисавета Панова пред бТВ.  Известната с прозвището Черния лебед дама  се появи в ефира на "120 минути" за първи път от началото на скандала с рекордно евтиния й апартамент, купен от "Артекс", чиито собственици се оказаха кумове на нея и настоящия й съпруг. .

На въпрос дали вярва в правосъдието в България Елисавета заяви: "Лозан Панов беше осъден, че два пъти, че не е декларирал едно и също нещо. За мен това обвинение е извращение в правото". Тя не пожела да отговори точно какъв е искът й към България в Страсбург: "Той няма значение, важното е да живеем честно. Мисля, че е крайно време да получим признание от легитимен орган, че живеем в завладяна страна", заяви госпожа Панова.

Водещият Светослав Иванов запита за очевидния куриоз: "Как така семейството на председателя на Върховния съд завежда иск в Страсбург срещу липса на правосъдие в собствената му страна?". "Просто трябва да признаем, че живеем в завладяна държава", обяви невъзмутимо Елисавета.

На въпрос защо тогава Лозан Панов не се оттегли от съдебната система, като не вярва в нея, съпругата му заяви, че той бил длъжен да се бори докрай.

Тя обясни по повод на имотите си, че нейното дружество разполага с 3 имота, а тя като физическо лице разполага с 1 апартамент и 1/2 от друг апартамент.

Панова обясни, че е закупила през 2013 г. от фирма "Артекс" апартамент от 172 квадрата за 80 хил. евро чрез нейното дружество като е разпределила вноските.  

Имала още една вноска към "Артекс" за довършителни работи, която не е част от предоставения нотариален акт. С допълнителна сума цената излизала по 465 евро на квадрат. На въпроса това ли е крайната цена или е подписан анекс към фирмата с плащане кеш, над тази цена, Панова отговори: 

"Има 4 хипотези, при които се налага подписването на анекс. Тогава, когато купувачът иска да е на по-ниска цена сделката. Това се случва на първо място, когато купувачът няма законни доводи. Нямам причина да го правя, тъй като съм показала банковите извлечения, с които аз разполагам с 221 хил евро. Към този момент през 2013 г. аз разполагам с 250 хил евро. Ако погледнете баланса на дружеството разполага с 560 хил. евро  тъй като аз имам възможност да инвестирам каквато цена искам. Не съм подписвала анекс към договора".

"Никога не съм заемала държавна служба. По това време Лозан Панов не е част от моя живот. Във ВАС Панов никога не е разглеждал документи на "Артекс", коментира още съпругата на съдия №1. Тя каза още, че от 1-ви януари 2018 г.  плаща наем от 500 евро на месец към дружеството си за апартамента. 

На въпроса как е постигнала цена от 465 евро на квадрат тя отговори: 

"Много е важно да отбележим, че в годината на сключване на сделката е 2013 г. Има достатъчно анализи за състоянието на пазара на този период. Тогава е пикът на имотната криза. Никой не разчиташе на строителство. КТБ не беше фалирала. Аз закупих не сграда. Аз закупих право на строеж. Сградата е само една картинка, което означава, че аз поемам риск. Аз дадох 50% от цената, никой не може да си позволи такъв риск.

Периодът, през който водихме преговорите със строителите - беше много труден за мен. Нейната емпатия ни сближи с Весела Мирянова. Затова и ги поканихме да ни кумуват. Ако реша да се омъжа днес със сигурност ще намеря трудно свидетели", коментира тя.

По повод на това как Лозан Панов се е съгласил да семейство Мирянови да им кумуват, Панова отговори, че го е срещнала с тях и е оставила той да реши.  

"След избухването на скандалите не съм се чувала с Мирянови. Не съм се виждала с тях от декември 2017 г. С Весела се чуваме. Ние живеем като отшелници. Това, което прави Лозан Панов, е пред погледите на цяла България", каза още съпругата му. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай