Ловци на Бисеров

Ловци на  Бисеров | StandartNews.com

София. Мистериозното преображение на Христо Бисеров от заместник-председател на Народното събрание в подсъдим за пране на пари и укриване на данъци спонтанно роди в нета играта на думи с операта "Ловци на бисери" от Жорж Бизе. Все още общественото мнение гадае дали всичко е опера, или намеренията на ДАНС и прокуратурата са сериозни.
Обявяването му за общодържавно издирване отново привлече вниманието към потъналия вдън земя доскорошен втори човек в ДПС.

Повод да бъде търсен под дърво и камък стана неявяването му като свидетел по дело за нападението с газов пистолет над Ахмед Доган на последната национална конференция на ДПС. Интересното е, че прокурорът по делото Илиян Точев бе склонен да не драматизира липсата на Бисеров, но обвиняемият Октай Енимехмедов настоя изрично, че единствено "сивият кардинал" знае факти и обстоятелства, които останалите делегати не знаели, като например къде точно е паднал газовият пистолет при мелето в НДК на 19 януари т.г.

Стана ясно, че призовкарите са го търсили на два адреса на ул. "Омуртаг", на единия от които живее чешкият посланик, и на съседния номер, където всъщност е истинското местожителство на Христо Бисеров. Сюжетът с политика беглец се повтаря за втори път в рамките на месец. Веднага след като се оттегли от всички постове, медиите гръмнаха, че според "информирани източници от МВР" той бил напуснал страната. Елементарна проверка на екип на "Стандарт" установи, че Бисеров си е у дома и се радва на семейния уют. Затова не е изключено и този път да става дума за

недоразумение, объркване или съзнателно скроена интрига

Другата възможност е доскорошният зам.-председател на парламента наистина да се укрива от правосъдието и дори да е духнал зад граница. В такъв случай това е изключително неприятна вест за българските власти, която ще намери подобаващо място и в доклада на Европейската комисия през януари. Бисеров ще бъде зачислен в групата на известните бегълци като Братя Галеви и осъдения двоен убиец от дискотека "Соло" Илиян Тодоров.

Бисеров изобщо не е случаен минувач в родната политика. В продължение на двайсетина година той е един от най-влиятелните играчи първо в СДС и после в ДПС с огромни позиции в държавните институции (до ниво зам.-министри) и различните обръчи от фирми. Винаги е бил на ключови постове в парламента, свързани с

контрола над тайните служби и законодателния процес

Без съмнение, ако Бисеров си разгърне архива, мнозина видни лидери ще трябва да се простят с политическите си кариери и да се превърнат в клиенти на Темида. Издирваният адвокат от Хасково не е известен като последовател на максимата: "Ако те ударят по едната буза, обърни им и другата". Известен с това, че не плаши да получи шамар, но не се свени и да отвърне на нанесените му удари. Спортната му злоба изпитаха на гърба си в различно време и Иван Костов, и Бойко Борисов, и редица други по-дребни риби. Затова и криминалният сюжет около Бисеров изглежда зареден с далеч по-мащабна интрига от международните финансови врътки с приходи от фотоволтаични централи в пернишките села. "Омертата" в случая крие динамит, достатъчен да отнесе основите под сегашното управление.

Дори и да приемем, че "Ловци на Бисеров" е опера, то продължава да тъне в неяснота кой пише либретото, кой поръчва и композира музиката. Засега виждаме на сцената единствено хора от превъзбудени медии и балета на съдебната власт по аферата с финансовите преводи от Швейцария към Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай