Ловци на трюфели, гъбари и билкари скочиха на държавата

Те протестират срещу намерението да се въведе патентен данък за бранша им

Ловци на трюфели, гъбари и билкари скочиха на държавата | StandartNews.com

Източник: БНТ

Събирачи на трюфели, гъбари и билкари от Русе и региона излязоха на протест срещу намерението да се въведе патентен данък за бранша им и ще блокират последователно района на Дунав мост и пътя към София.

Предложението на е на Министерството на финансите и има за цел да изсветли доходите в сектора и всички, които се занимават с бране на гъби, семена, билки и диви плодове, да плащат патентен данък към общините.

Това обаче би ограничило територията на търсенето на недървесни горски продукти, смятат ловците на трюфели, които са изпратили становището си до министерството и предлагат решение на проблема:

„Да отпадне патентният данък! Предлагаме да плащаме едно разрешително за цяла България. Предложили сме цена от 1000 лева. Може би ще платят около 10 000 търсача. Това са 10 милиона лева. С тези пари държавата може да закупи 50 автомобила, чисто нови, да назначи на тези 50 автомобила по трима горски и парите ще стигнат за абсолютно всичко. Ще останат дори 2 милиона, по наши сметки, с които държавата може да залесява нови гори.“ Коментарът е на Росен Иванов от Русе, който вече 14 години издържа семейството си със събиране на трюфели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
опетков
преди 6 месеца

Честита "промяна", Кокорчо ще ви одере и кожата, която не ви е пораснала още. Пари в държавата няма. Къде отиват неизвестно след като бюджета вече гони 80 млрд, двойно на това което беше преди 5 години. Между другото не е много правилно да се развива някаква дейност в държавата и само вие да не плащате никакви данъци върху доходите си. Като нашите съплеменници, мангалопитеците, води се социално слаб, а кара Порше.

Откажи