Лошо. Неделима част от великденската трапеза поскъпва

До празника остава месец

Лошо. Неделима част от великденската трапеза поскъпва | StandartNews.com

Колко ще струва козунакът тази година? Въпреки че остава месец до Великден, пекарните вече започват да предлагат традиционния сладкиш, който е неделима част от празничната трапеза. 

В пекарните в Благоевград козунакът ще поскъпне с близо 20%. Половин килограм ще се продава за 5 лева. Димитър Бакалов, който е дългогодишен хлебопроизводител, твърди, че увеличението се дължи на по-скъпите продукти, както и на повишените разходи за заплати и осигуровки.

"Всички колеги, които работят по стария начин - с топла мас, с яйца, с всичко, което трябва да се сложи вътре за хубавия козунак, не могат да държат тая цена толкова ниска, защото просто си трябва и работна ръка, и материали, и допълнително греене, допълнителни температури и т.н. Докато при изкуствените неща, които са в чувалите, се слага малко топла вода, замесваш и готово, получаваш всичко", коментира за БНТ Бакалов.

"Обикновеният български козунак, който се прави с брашно, яйца, мас, малко олио, захар. С добавките са много малко. Някакви 1-2 процента с добавки – с шоколад, стафиди, и орехи, тъй като те веднага носят след себе си по-висока цена", посочи Бакалов.

В този вариант козунакът ще струва с левче повече в сравнение с миналата година.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай